$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

Yenişehir’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği

Yenişehir’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği
  • 04.12.2021

Yenişehir Zihinsel ve Bedensel Engelliler Derneği’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gerçekleştirdiği etkinlik muhteşem oldu.

Atakent Sitesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen geceye Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar, Belediye Başkanı Davut Aydın, Emniyet Müdürü İbrahim Özdemir, Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Ahmet Ersöz, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Kamil Oruç, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Muhtarlar Derneği Başkanı Orhan Yıldız ve mahalle muhtarları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz ve okul müdürleri, daire amirleri, ilçede bulunan tüm siyasi partilerin başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, dernek, oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, ilçede bulunan rehabilitasyon merkezlerinin yönetim, öğretmen ve personel kadroları, Yenişehir Belediyespor Teknik heyeti Sadri Güler, Ahmet Zeytin ve futbolcular ile engelliler ve engelli yakınları katıldı.

Etkinlikle ilk olarak konuşan Yenişehir Zihinsel ve Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Harun Sak, 3 Aralık Dünya Engelliler gününün bir farkındalık günü olduğunu belirterek,‘1992 Yılından beri Dünya Engelliler Günü olarak kutlanan 3 Aralık, aslında bir farkındalık günü.

Biz de Yenişehir Zihinsel ve Bedensel Engelliler Derneği olarak 13 yıldan bu yana tüm dünyada olduğu gibi ilçemizde de bir engelli gerçeği olduğunu anlatmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince.

Engellilik bir noksanlık değildir.

Engellilik acınası bir hal değildir.

Engellilik ikinci sınıf insan olmayı gerektirmez.

Hepimizin bir engelli adayı olduğu gerçeği bir saniye bile unutulmaması gereken bir şeydir aslında.

Ve bu akşam hepimizin gördüğü gibi engellilik birleştirici özelliği olan en önemli etkenlerden birisi.

İlçemizin neredeyse tüm yöneticileri burada ki burada bir parantez açmak istiyorum.Kaymakamımız Rahmi Köse, Garnizon Komutanımız Albay Kadri Bahtiyar, Belediye Başkanımız Davut Aydın, bizlerin her zaman destekçileri oldular.

Baktığımızda ilçemizdeki bütün siyasi parti temsilcileri burada.

Demek ki engellilik partiler üstü olmayı gerektiren bir özellik.

İlçemizde bulunan bir çok sivil toplum kuruluşumuz burada.

İlçemizde bulunan üç rakip rehabilitasyon merkezi burada.

Böylesi güzel bir ortamı ancak böylesi temiz yürekli insanlar oluşturabilir.

Baktığımızda ilçemizin en önemli marka değerlerinden birisi olan Yenişehir Belediyesporun teknik heyeti ve futbolcuları burada.

Muhtarı burada, ilçemiz yöneticilerinin çoğu burada, işadamı, esnafı burada.

Sözün özü engellilere hizmet etmek demek ilk önce herkes, herşey demek.

Her şeyi bir kenara bırakıp sadece mutluluk dağıtmak demek.

Biz de bunu yapıyoruz 13 yıldan bu yana.

Bizim için çok önemli olan bu geceye katılıp bizleri onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ediyorum’ dedi.

Daha sonra konuşan Görme Engelli Türkçe Öğretmeni Ayşenur Derse’de, ‘İsmim Ayşenur. Yenişehir’de, doğuştan görme engelli olarak doğdum.

Eğitim hayatımda İlk öğretimimi Çanakkale Gelibolu’da,

ortaöğretimimin üç yılını Yenişehir’de ve son yılını İnegöl’de gerçekleştirdim.

Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesinde, Türkçe öğretmenliğinden mezun oldum.

Şu an ise günlerimi, engelli kamu personeli seçme sınavına hazırlanarak, İlçemizdeki güzel insanlar ile birlikte çeşitli sosyal projeler tasarlayıp hayata geçirme yolunda ilerleyerekve kendi sanat, bilgi ve gelişim düzeyimi arttırmaya çalışarak geçiriyorum.

Hayattaki ilişkilerimize dair birkaç kelam etmek istiyorum.

İletişimin önemini anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Engelli olan ve olmayan ayrımını kendi zihnimizde ve iletişimlerimizde ne kadar azaltırsak, aynı dünyayı paylaştığımızı, insan olmamızın bizi birbirimize bağladığını ne kadar idrak edersek, engelliler için fiziksel ve ruhsal koşullar da o ölçüde iyileşecektir. Engelliler olarak bu ayrımı, biz bile yapıyoruz bazen. Kendimizi, engelli olmayanlarla aynı haklara sahip görmüyoruz. İnsanlık düzeyinde birkaç derece aşağıdaymışcasına, adeta kendimizi küçümsercesine yaşıyoruz. Engelli ailelerinde de bu durum var. Aslında bu, bir döngü. Engelli olmayan bazı insanlar bize bunu hissettirdikçe biz bu suçluluğu yaşıyoruz, biz bu suçluluğu yaşadıkça onlar bizi böyle görmeye devam ediyorlar. Engelli ve engelli aileleri olarak biz, kendi kabuğumuzdan çıkmalıyız. Hayata karışmalıyız yaşam enerjisini benliğimizde duyarak. “Keşke şöyle olsaydı.” dediğimiz noktaları da, yetkililerle ya da çevremizdeki insanlarla paylaşmalıyız. Bir şeylerin güzel olmasını düşlemekle kalmayıp,  güzelleştirmeye başlamanın, bir köşesinden de biz tutmalıyız.

İlçemizdeki yetkililer, hatta özel işletme sahipleri bile bu konularda çok duyarlılar. Bunu gözlemledim. Hepsinin desteğinin bizimle olduğunu biliyorum ve bunu bilmek beni daha da güçlendiriyor. Bazen insanlar bizim için bir şeyleri kolaylaştırmıyorsa, bu, neyi ve nasıl kolaylaştıracaklarını bilmediklerinden oluyor. Neyin nasıl olması gerektiğini, onlara biz duyurmalıyız. Sesimizin yanıtsız kalmayacağından ben eminim. Bana bu inancı hissettirdikleri için, isimlerini saymaya yazımın yetmeyeceği bu kıymetli insanlara teşekkür ederim.

Engelli olmayanlar ise engellilerle ve aileleri ile konuşmaktan çekinmesinler. Merak ettikleri varsa sorsunlar, komşuları varsa yaşamlarına dahil olsunlar, selamlaşmak, tebessüm etmek gibi basit eylemlerin iyileştirici gücünü hatırlasınlar. Geçmişte kurdukları bir iletişim hoş olmayabilir, bundan hareketle gelecekteki iletişimlerini şekillendirmesinler. Bu düşünce tarzı ile davranacak olsak, birbirimizle hiç konuşmamamız gerekir. Engelliler ve yakınları bazen hassas olabilir, bahsettiğim gibi hayat, suçluluk ve pasiflik duygusunu onlara yaşatmış ve onları acıtmış olabilir. Size tepkili olabilirler. Bu, iletişimin iyileştirici gücü ile aşılabilir ancak. Önemsendiğini hisseden herkes, mutsuzluklarını ve aksiliklerini bir kenara bırakıp size karşılık verecektir.

Hepimiz bir bütünün parçalarıyız, bölünerek, kendi başımıza hiçbir şeyi başaramayız ve hiçbir şeyi ifade de etmeyiz. Bir bütünü oluşturabildiğimiz, birbirimizi tamamlayabildiğimiz ölçüde anlamlıyız. Ancak bu şekilde gülümser hayat, hepimize’ dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz’da konuşmasında, Yenişehir’in engelliler konusunda çok şanlı olduğunu belirterek, ‘Böyle güzel bir derneğimiz var. Üç tane Rehabilitasyon merkezimiz var,Özel Eğitim Uygulama Okulumuz var, neredeyse bütün okullarımızda özel eğitim sınıfı var. Bunun yanı sıra ilçemiz yöneticileri bu konuda çok duyarlı. Bizleri bu güzel insanlarla buluşturan dernek başkanımız Harun Sak’a yürekten teşekkür ediyorum. Aslında sadece eğitimde değil, hayatın her alanında sevgi gönüllere girmenin bir maymuncuk anahtarı gibi bütün kalpleri açmanın ve bütün engelleri aşmanın yoludur.

Engelli kardeşlerimizi anlamalı, onların sorunlarına dikkat çekmeli, toplumsal yaşama katılımlarını sağlamalı ve her zaman empati yapmalıyız. Yüreklerine dokunmalı, yüreklendirmeli, azim, gayret ve yapabileceği inancı ile güven vermeli, sevmeli, gönüllerine giden yoldaki tüm engelleri ortadan kaldırmalıyız.

Esas engel bedensel engel değil, kalplerdeki ve beyinlerdeki engeldir.

​Her an her birimizin başına gelebilecek olumsuzluklarla birer engelli adayı olabileceğimizi unutmamalıyız.

Bu vesile ile kalplerdeki ve beyinlerdeki engelleri ortadan kaldırmak dilek ve temennileri ile sevgi bütün engelleri aşar diyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.’ dedi.

Belediye Başkanı Davut Aydın’da konuşmasında, ‘Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da Allah bizlere ömür verdiği sürece engelli kardeşlerimizin yanında olacağız. Bu günçok özel bir gün. Bizde bu güne koltuklarımızı engelli kardeşlerimize bırakarak başladık. Onlarla hasbihal ettik. Gündüz Özel Eğitim Uygulama Okulumuzun programındaydık. Şimdi de derneğimizin etkinliğindeyiz. Böylesi güzel insanlarla böyle güzel bir etkinlikte bizleri buluşturan Harun Sak kardeşimize teşekkür ediyorum’ dedi.

Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar’da, yoğun bir günün ardından kıyafetini bile değiştirmeden bu davete icabet etmeyi çok istediğini belirterek, ‘Sabah saatlerinde Bandırma’da gitmem gereken önemli bir toplantı vardı. Toplandı bitti ve üzerimizi bile değiştirmeden bu güzel insanların olduğu bu etkinliğe geldik. Harika bir ortam ve harika insanlarla birlikte olmak çok güzel. Ben Yenişehir’de göreve başladığımdan bu yana Harun Sak beyefendi engelliler adına son derece güzel etkinliklere imza atıyor. Kendisini yürekten kutluyorum. Bu gece burada olmaktan da ayrıca mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Herkes bir engelli adayıdır elbette. Ancak bir saniye sonramızın bile garantisi yok. Bu nedenle engelli bireylerimizi çok iyi anlamalıyız’ dedi.

Etkinlikte ayrıca geleneksel olarak seçilen yılın engelli annesi Emine Kılıçarslan, yılın engelli babası Sezer Belikırıkoğlu ve yılan engellisi olan Ayşenur Derse’ye çeşitli hediyeler verildi.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ