$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

“Kirazlıyayla’ya dışarıdan maden getirilip işlenmeyecek”

“Kirazlıyayla’ya dışarıdan maden getirilip işlenmeyecek”
  • 10.02.2020

Meyra Madencilik tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında ele alınan konulardan biri de, ilçe dışından maden getirilerek burada işlenip işlenmeyeceği oldu. Toplantıya katılan yetkililer, dışarıdan maden getirilerek, Kirazlıyayla’da işlenmesinin söz konusu olmadığını açıkladılar.

Konuşmacılardan Meyra Madencilik Sözcüsü Maden Mühendisi Dr. Mustafa Zengin, “Bölgede yapılan sondajlarda şimdilik 2 milyon 600 bin ton cevher tespit edildi. İşlenmesi ise yaklaşık 10 yıl sürecek. Dışarıdan maden getirilmeyecek” dedi.

BARCIN MUHTARI YÜKSEL: MADEN

ÇIKARILMASINA KESİNLİKLE KARŞI DEĞİLİZ

Maden çıkarılmasına kesinlikle karşı olmadıklarını belirten Barcın Muhtarı İsmail Yüksel ise, “Bölgeden yıllardır maden taşınıyor, Barcın olarak hiçbir sıkıntı olmadı. Burada 10 yıllık rezerv var. Balıkesir, Kütahya ve Çanakkale’den de maden taşınacağı söyleniyor. Bu doğru mu?” diye sordu.

Meyra Madencilik Sözcüsü Zengin de, Muhtar Yüksel’in sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: “Madencilikte kimse, dışarıdan getirip işlemek istemez. Kârlılık düşer. Bizim metali kendimiz üretmemiz lazım. Biz çocuklarımıza gelecek hazırlamak istiyorsak, bu ülkeyi bağımsız kılmak istiyorsak, bu madenleri çıkarmalıyız. Buradaki cevher oldukça fazla, dışarıdan getirmeyeceğiz.”

“KİRAZLIYAYLA’DA MADENCİLİK BİZANS DÖNEMİNDE BAŞLADI”

Kirazlıyayla’da ilk madencilik faaliyetlerinin Bizans döneminde başladığına işaret eden Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “Son 4 kuşaktır süren madencilik faaliyetlerinde toplam 600.000 ton cevher üretilmiştir. Ve yapılan sondaj ve analiz çalışmaları ile uzun yıllar işlenecek rezerv olduğu anlaşılmıştır. Fransızlar burada, 5 yıl çalışmışlar. 1895-1900 yılları arasında Fransız bir mühendis çalışmış. 1912-1917 yılları arasında Yorgo adında bir gayrimüslim. 1937 yılında Hummel adında bir bilim adamı rapor yazmış. 1976 yılında MTA jeofizik ve sondaj yapmış. Tüm bu çalışmalarda 7 adet kısa galeri açılmış. 1976-1989 yılları arasında açık ocak yöntemiyle yaklaşık 600 bin ton cevher üretilerek yaklaşık 300 bin tonu Yenişehir’de kurulan 100t/ün kapasiteli flotasyon tesisine gönderilmiştir. Geri kalan 300 bin ton düşük tenörlü olarak stoklanmıştır. Ocaktan çıkan parça niteliğindeki yüksek tenörlü cevher Bulgaristan’a ihraç edilmiştir. Bu çalışmalardan sonra ruhsat 2013 yılında Meyra’nın uhdesine geçmiştir. Meyra 2013-2020 yılları arasında arama amaçlı sondaj ve üretim çalışmaları yapmıştır. İnsanlar hastalanmamış, halen üretim yapılıyor. Çevresindeki tarlalarda ürünler yetiştiriliyor. ”

“VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU”

Öte yandan toplantıya katılan vatandaşlar, yapılan bilgilendirmelerden son derece yararlandıklarını anlattılar. Yetkililerin yaptığı açıklamaların birçok konuyu aydınlattığını vurgulayan vatandaşlar, “Kafamızdaki soru işaretleri büyük ölçüde cevap buldu. Bu kadar uzun bir geçmişi olan maden tesisinin günümüz teknolojisiyle işletilecek olması ve maden firmasının şeffaf yönetim ilanıyla, herhangi bir zarar verici etkinin oluşmayacağına yönelik kanaatimiz güçlendi” diye konuştular.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ