$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Meyra Madencilik’ten bilgilendirme toplantısı

Meyra Madencilik’ten bilgilendirme toplantısı
  • 07.02.2020

Meyra Madencilik, Yenişehir Kirazlıyayla’daki yatırımına ilişkin bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’ndeki toplantıda, proje tüm yönleriyle anlatılırken, vatandaşların soruları yanıtlandı. Halkın katılımıyla oluşturulacak Denetim Komisyonu kurulacağı belirtilen toplantıda şirketin bu konudaki hassasiyeti vurgulandı.

Toplantıya konunun uzmanları, Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkanı Davut Aydın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, Kirazlıyayla ve Barcın köylerinden vatandaşlar katıldı.

Toplantı, şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

“MADENLERİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI YADSINAMAZ”

Moderatörlüğünü Savda Kaya’nın yaptığı toplantının ilk konuşmacısı Meyra Madencilik Sözcüsü Maden Mühendisi Mustafa Zengin, madenlerin ülke ekonomisine katkısına dikkat çekti. İşletmenin kuruluşu ve bölgedeki madenciğin tarihsel sürecini anlatan Zengin, “Proje 1895 yılından beri işletiliyor. 2013’te bu saha Meyra tarafından devralınıyor. 2013’ten 2020’ye kadar çalışma yapıyor. Sonra da kapasite artırımına gidildi” dedi. Zengin, ilçe dışından maden getirilerek burada işlenmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

“MADENLERE KATEGORİK OLARAK KARŞI ÇIKMAK YANLIŞTIR”

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali İhsan Arol ise madenciliği, doğru yapıldığı takdirde tüm ülkelerin yapması gerektiğini ifade etti. Arol şunları kaydetti: “Madenciliğin çok olumsuzlandığı ortamlarda çıkıp dilimin döndüğünce gerekliliği ve yapıldığı şekilleri paylaşmaya gayret ediyorum. 1972’de üniversiteye girdim. O yıllarda madencilik çok önemliydi. Türkiye’yi kurtaracak bir sektör olarak görülüyordu. 2000’li yıların başında bir sürü olumsuz görüş ortaya atıldı. Ben de dilimin döndüğünce, madenciliğin doğru yapıldığı takdirde mutlaka tüm ülkelerin yapması gereken bir faaliyet olarak görüyorum. Türkiye’nin gayri safi milli hasılasındaki madenciliğin payı yüzde 1,5’tur. Kanada yüzde 10-15, Avustralya yüzde 10-15, ABD yüzde 8-10, Güney Afrika yüzde 20-25 gibi yüksek rakamlarda madencilikten faydalanmaktadırlar. Halk, şirket, idare, aydınlar hep birlikte gayret edersek, çevreyi koruyarak madenlerimizi çıkarabilir ve yurttaşlarımızın yaşam standartlarını iyileştirebiliriz. Madenlere kategorik olarak karşı olmanın, çok doğru olmadığını düşünüyorum.”

“ŞEFFAF BİR YÖNETİM SERGİLENECEK”

Cevher Zenginleştirme Uzmanı Kerem Hikmet Şensoy ise Kirazlıyayla’daki tesiste kesinlikle siyanür kullanılmayacağını söyledi. Şensoy, “Siyanür kullanılmayacak. Kesinlikle böyle bir şey yok. Bizim cevherimizde kireç ve soda kullanılacak. Halen bu söz yeterli olmuyorsa, kontrolü de müsait. Şeffaf bir yönetim sergilenecek” diye konuştu.

İnşaat Mühendisi Mehmet Acun da, Kirazlıyayla’daki tesiste kurulacak atık barajından bir sızma olma olasılığının bulunmadığını, deprem, sel ve heyelanlara karşı tüm hesaplamaların yapıldığını kaydetti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ