$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ YENİŞEHİR’DE DUALARLA ANILDI

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ YENİŞEHİR’DE DUALARLA ANILDI
  • 20.12.2019

Yenişehir’de düzenlenen programda Sarıkamış şehitleri anıldı. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’ndeki anma  programında yapılan konuşmalarda Sarıkamış şehitleri anlatıldı.

AK Parti 22. Dönem milletvekili Faruk Ambarcıoğlu, bugün herkesin bir vefa borcu olarak Sarıkamış şehitlerini anma görevi olduğunu vurguladı. Ambarcıoğlu, “Ölümün adı beyazdı. Bizlerin huzuru için 3 bin 150 metre yükseklikte eksi 39 derece soğukta bu vatan için yola çıkmışlardı. O yüzden onları anıyoruz. Onlar kanlarını canlarını vermeseydi, Yenişehir’de okullarınızda rahat rahat okuyamazdınız. Akşam eve gittiğinizde anne, baba, abla ve abilerinizle sofranızda tarhana çorbasına rahat rahat kaşık sallayamazdınız. Onlar ‘Önce vatan’ dediler. Şehitliğe koşarak gözlerini kırpmadan gittiler. Torunları, çocukları, kendilerinin çektiği sıkıntıları çekmesin diye gittiler” dedi.

Geçmişin acılarının bilinmeden, geleceğin şekillendirilemeyeceğini belirten Kaymakam Suat Seyitoğlu ise şunları kaydetti: “Sarıkamış Türk milletinin içindeki yaradır. Bu konuları, acı tabloları  tekrar yaşama istemiyoruz. Anmak bizim için görevdir. Yenişehir’de belki de ilk kez Sarıkamış şehitleri anılıyor. Bundan sonra daha kapsamlı programlar yapacağız. Sarıkamış denilince, Çanakkale Savaşı’ndan önce yenilgi olarak karşımıza çıkıyor. 60 bin şehit, tifo, dizanteri olarak şehit sayısı 70 binin üzerine çıkıyor. Yaklaşık 104 yıl önce bora, kar, fırtınaya maruz kalmış, elinde silah, sırtında cephaneliği, azığı olan fakir milletin evlatları o gece ve sonraki günlerde donarak vefat ettiler. Bunu hep anmamız gerekiyor. Sarıkamış şehitlerimize, bu vatan kahramanlarına tekrar Allah’tan rahmet diliyorum.”

Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar da Sarıkamış’ın Çanakkale’de şahlanışa yol açarak milli mücadeleyle yeni bir ülke kurulmasına vesile olduğunu ifade etti. Ülkenin Sarıkamış şehitlerine çok şey borçlu olduğunu kaydeden Albay Bahtiyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlık tarihinin en acı ve kanlı savaşlarının yaşandığı 1. Dünya Savaşı’nın önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi’nde 15 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihlerini arasında gerçekleşen Sarıkamış Harekatı, tarihin akışını etkileyen ve her aşaması alınacak derslerle dolu bir dönüm noktası olmuştur. Sarıkamış yakınlarındaki Allahuekber Dağlarında Kars’ı Ruslardan geri almak için harekat yapan Osmanlı ordusu, Allahuekber Dağlarını 37 bin şehit vererek aşmış, Sarıkamış’ı kuşatmış, ancak kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden hedef ele geçirilmeden 15 Ocak 1915’te sona ermiştir. Harekatın bütününde 60 bini donma sonucu olmak üzere toplam 78 bin şehit verilmiştir. Aynı savaşın diğer cephesindeki Rus birlikleri 32 bin asker kaybetmiştir. Sarıkamış şehitlerimiz cesaretin, fedakarlığın, azmin timsali olmuştur. Varlığını vatana feda etmenin ölümsüz abidelerine dönmüşlerdir. Sarıkamış’ta Harp tarihinde örneği görülmemiş emre itaat yaşanmış, bu kahramanlar, birilerinin söylediği gibi bir gecede tek kurşun atmadan değil, 15 gün boyunca göğüs göğse savaşlar vererek hem batıdan hem kuzeyden iki kez Sarıkamış’a girmeye muvaffak olmuş, ancak çetin şartlara yenik düşmüşlerdir. Biz Sarıkamış şehitlerimize çok şey borçluyuz.”

Müyesser İbrahim Sünnetçioğlu Ortaokulu’nun düzenlediği programın diğer bölümlerinde kahramanlık şiirleri okundu. Okulun öğretmenleri Duygu Tar Manav ile Elif Güler’in seslendirdiği türküler izleyenleri duygulandırdı. Program, Sarıkamış belgeseli izlenmesiyle sona erdi. (Haber-Fotoğraf: Gürhan Adana)

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ