$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

DUMLUPINAR’DAN BURSA’YA ZAFER COŞKUSU

DUMLUPINAR’DAN BURSA’YA ZAFER COŞKUSU
  • 30.08.2019

Türk milletinin istiklal ve istikbal mücadelesindeki kararlılığının sembolü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, büyük taarruzun 97’inci yılında Yunan ordusunun bozguna uğratıldığı Dumlupınar’da kutlandı.

  • Dumlupınar Şehitliğinde şafak vakti düzenlenen törenlere katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehitliği ziyaret edip, vatandaşlara 97 yıl önceki askerin menüsü olan kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram etti.
  • Başkan Aktaş, Dumlupınar’daki törenlerin ardından Bursa’da düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına da katıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar’da sabah ezanıyla birlikte hücum emrini verdiği saatlerde bundan tam 97 yıl önceki milli mücadele ruhu yeniden yaşatıldı. Sabah namazını şehitlik yanındaki açık namazgahta kılan katılımcılar, ardından şehitliği geçip, kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafı içti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mezunları Derneği, 2022’de kutlanacak olan Dumlupınar Zaferi’nin 100’üncü yıldönümüne giden yolda farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıldan başlayarak farklı bir projeyi hayata geçirdi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar’da sabah ezanıyla birlikte hücum emrini verdiği saatlerde bundan tam 97 yıl önceki milli mücadele ruhu yeniden yaşatıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bursa’dan da 10 otobüsle katılımın sağlandığı programda Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dumlupınar Belediye Başkanı Şemsettin Akağaç, Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, Anadolu Şehit ve Gazi Aileleri Federasyonu Başkanı Kayhan Yazıcı da hazır bulundu. Program, Dumlupınar Şehitliği yanındaki açık namazgahta sabah namazının kılınması ile başladı.

Türk tarihinin dönüm noktası

Buradaki törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tespitleriyle; 30 Ağustos zaferinin, Türk tarihinin en önemli dönüm noktası olduğunu hatırlattı. 26 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayan mücadelenin Dumlupınar’da zaferle sonuçlandığını vurgulayan Başkan Aktaş, “Yine Gazi Mustafa Kemal’in ifadeleriyle “Ulusumuz o günlerde uçurumun kıyısındaydı. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi”. Atatürk’ün komutasında yapılan Büyük Taarruzla, Dumlupınar bölgesinde toplanan Yunan ordusunu bozguna uğratan milletimiz, silkinip ayağa kalktı. Bu yüzden 30 Ağustos; vatan sevgimizin ve bağımsızlık tutkumuzun sembolüdür. 30 Ağustos; milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesindeki kararlılığının sembolüdür. Biz Malazgirt’ten bu yana yaklaşık bin yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. Bu mücadele, Anadolu’yu vatan kılma mücadelesidir. Niyetimiz zaferlerimizle öğünmek değil. Niyetimiz, ecdadımızı zaferlere götüren ruh ve manayı idrak ederek; bekamızı, varlığımızı korumak ve dünyanın tüm mazlumlarının umudunu boşa çıkarmamaktır. 30 Ağustos, şartlar ne olursa olsun başarılı bir ülke olmak için önümüzün daima açık olduğuna işaret eden bir deniz feneridir. Bize düşen ecdadımızın bizlere bıraktığı bu güzel ülkeyi, birliğimizden beraberliğimizden ödün vermeden hep birlikte kalkındırmaktır. Bu vesileyle, bu zaferi bizlere armağan eden, kurtuluş savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milli mücadelenin bütün kahramanlarını, rahmet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.

Tehlikeler hala geçerli

‘Yüz Yıllık Vefa Yüz Yıllık Farkındalık Projesi’nin mimarı olan Bilecik Milletvekili Selim Yağcı da konuşmasında birlik, beraberlik mesajları verdi. Yağcı, “100 yıl sonra bize bu vefa duygusunu yaşanan milli mücadelenin ölümsüz kahramanlarını, başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyoruz. 1071’de bu Anadolu coğrafyasına girerken üzerimize beyaz kefenimizi giyerek girmişiz ve bu cennet vatanın bedelini tarih boyunca burada şehadet şerbetini içen şehitlerimiz gazilerimiz sayesinde yüz yıllardır ödüyoruz. 1000 yıl sonra, 2071’e giderken o günkü tehlikeler bugün yine aynen geçerli. Bu tehlikeleri aşabilmek için Dumlupınar ruhunu, Çanakkale ruhunu yaşatmalıyız. Birliği, beraberliği, kardeşliği geçmişimizden aldığımız ruhla geleceğe emin adımlarla taşımayı bilmeliyiz” dedi.

Kütahya Milletvekili Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler de “Dün Malazgirt’te, Çanakkale’de, Dumlupınar’da bugün 15 Temmuz’da nasıl dimdik ayakta durduysak, birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimiz için bizi kimse durduramaz. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Aktaş ve protokol üyeleri Dumlupınar Şehitliği’ni gezip, katılımcılara bundan 97 yıl önce askerin kumanyası olan kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram etti.

Bursa’da coşkulu kutlama

Büyük Taarruzun 97’inci yıldönümü Bursa’da da coşkuyla kutlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şafak vakti katıldığı Dumlupınar’daki törenlerin ardından Bursalıların da zafer coşkusuna ortak oldu. Heykel’de Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlanan tören, valilikte tebrikleri kabulle devam etti. Ardından Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş askerleri ve halkı selamladı. Öğrencilerin şiirler okuduğu programda, Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi folklor ekipleri gösteri sundu. Kılıç Kalkan ekibinin gösterisi seyircilerden tam not aldı. Askerî Veteriner Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı’ndan Veteriner Yüzbaşı İlker Gedikli günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Kazanılan büyük zaferin 97’inci yılını kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirten Gedikli, “Asil Türk milleti, kahraman Türk ordusuyla birlikte, bundan 97 yıl önce, varlığına ve vatanına kast edenlere karşı kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretle yeniden dirilerek, eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır” dedi.

Konuşmaların ve gösterilerin ardından resmi geçit yapıldı. Askerî personel ve araçlarla birlikte bir helikopterin semada geçiş törenine katılması büyük beğeni topladı. Emniyet ekipleri de araç ve personeliyle törende tam not aldı. Gaziler ve sivil toplum kuruluşlarının geçişi Bursa Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde sona erdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ