$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

BİBERİ YAĞMUR VE SICAK HAVALAR VURDU

BİBERİ YAĞMUR VE SICAK HAVALAR VURDU
  • 21.07.2018

Yenişehir Ovası’nda biber çeşitleri aşırı sıcaklar yüzünden önemli ölçüde rekolte kaybına uğradı. Son aylardaki yağmur yağışlarının etkisiyle oluşan nem yüzünden çiçek ve yapraklarını döken üründe yüzde 30’a varan oranda rekolte kayıpları oluştu.

Mayısın ilk haftası 10 bin dönüm alana dikilen 1. el biberler yağmur yağışları ve sıcak havanın etkisiyle oluşan nemden ötürü rekolte kaybına uğradı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, nisan sonunda başlayan ve mayıs ve haziran aylarında da süren yağmurların etkisinin görülmeye başlandığını belirtti. Aktaş, “5 Temmuz’da hasadına başlanan 1. el biberlerde rekolte, geçen yıla göre ciddi oranda azaldı. Önceki yıllar 5 ton ürün toplanan bir dönüm tarladan 3-3,5 ton arasında ürün alınabiliyor” dedi.

  1. el biber çeşitlerinin ise fiğ, buğday ve arpaların hasadından sonra boşalan tarlalara dikiminin önceki gün tamamlandığını anlatan Aktaş, eylül ayının sonlarında 2’nci hasat sezonunun başlayacağını ifade etti. Aktaş, 2. el ürünlerde hasadın kırağı yağışının görüldüğü ekim ayının ilk haftasına değin süreceğini kaydetti.

Öte yandan Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz ise, aylarca süren yaz yağmurlarının sıcak havayla birleşmesiyle oluşan olumsuz koşulların biber çeşitleri üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başlandığını söyledi. Aranmaz, bu olumsuzluğun 2. el biberlerde görülmesinin beklenmediğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ