$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 35,11 / Satış: 35,25

Çiftçiden umutlu başlangıç

Çiftçiden umutlu başlangıç
  • 09.05.2017

Yenişehir çiftçisinin en önemli gelir kaynağı olan biber çeşitlerinin dikimine başlandı. Çiftçiler böylece, kasım ayının sonuna kadar sürecek olan yoğun bir çalışma dönemine girmiş oldular.

Tarlalarda çalışan çiftçilerle görüşen Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde dikimleri yapılan 1. el biberlerin temmuz ayında, haziran ayında dikimi yapılacak olan 2. el biberlerin ise eylül ayında hasadına başlanacağını söyledi.

Geçen yıl biber ürününden yeterli kazancın sağlanamadığını anlatan Aktaş, “2015’te biber çeşitleri 70 kuruş ile 2 TL arasında satılmıştı. 2016’da ise ancak 30 kuruş ile 1 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı bulunabilmişti. Bu yılsa satış fiyatlarının beklentilerimizi karşılamasını umuyoruz ve en az 2015 yılındaki kazançları bekliyoruz” dedi.

YURTDIŞINA İHRAÇ

EDİLİYOR

  1. el dikimlerin 10 bin dönüm, 2. el dikimlerinse 20 bin dönüm alanda gerçekleştiğini vurgulayan Aktaş, bir sezonda toplam 90 bin tona yakın biber ürünü elde edildiğini kaydetti.

Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen biber çeşitlerinin yurtiçi ve yurtdışındaki pazarlarda satışa sunulduğunu belirten Aktaş, şunları kaydetti: “Merkezi Antalya ve Mersin’de olan ihracatçı firmalar, her yıl hasat döneminin başlangıcında ilçeye gelerek biber alımı yapıyorlar. Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberler başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’ye gönderiliyor. Ülke içindeki büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösterirken, tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara ve Bursa’daki hallere taşıyor.”

İHRACATÇI FİRMA

SAYISI AZALIYOR

Yenişehir’de faaliyet gösteren ihracatçı firma sayısındaki düşüşe dikkat çeken Aktaş, 15-20 yıl öncesi sayıları 40’a kadar çıkan ihracatçı firmaların, Yenişehir’e ilgisinin giderek zayıfladığını vurguladı. İlçeden alım yapan ihracatçı firmaların sayısının son yıllarda 16’ya kadar gerilediğini dile getiren Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız araştırmada Akdeniz bölgesinde biber yetiştirilen alanların genişlediğini gördük. Kış aylarında seralarda yapılan üretimin yanı sıra yaylalarda da biber yetiştiriciliği artıyor. Merkezi Antalya ve Mersin olan firmalar kendi bölgelerinden daha az maliyetle sağladıkları biber çeşitlerini yurtiçi ve yurtdışı piyasasına veriyorlar. Dolayısıyla Yenişehir Ovası’na ilgileri azalıyor.”

SALÇALIK DOMATESTE

ARTIŞ BEKLENİYOR

Çiftçiler, biberle birlikte domates dikimine de başladı. Bu sezon salçalık domates dikimi yapılan alanların artmasının beklendiğine dikkat çeken Aktaş, “Geçen  yıl 4 bin dönüme dikilen salçalık domates dikilecek alanların 5 bin dönüme çıkmasını öngörüyoruz. Geçen yıl sofralık domatesin kilosu 50 kuruşa kadar gerileyince bu yıl çiftçi salçalık domatese yöneliyor. Maliyetinin az olması salçalık domatese yönelişi hızlandırıyor” diye konuştu. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ