$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

YAĞLIK AYÇİÇEĞİNE YÖNELİŞ HIZLA ARTIYOR

YAĞLIK AYÇİÇEĞİNE YÖNELİŞ HIZLA ARTIYOR
  • 11.12.2017

Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, yağlık ayçiçeği ekilen alanların her geçen yıl arttığına işaret etti. Çetin, önümüzdeki sezon yağlık ayçiçeği ekim alanlarının 35 bin dönüme ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Yenişehir’de mart ayında dikimi yapılan ayçiçeklerinin hasadının tamamlandığını ve verimli bir sezon geçirildiğini belirten 307 Sayılı Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, 2017 sezonunu değerlendirdi. Son yıllarda ayçiçeğine yönelişin artarak sürdüğünü ifade eden Çetin, ekim alanları genişlerken, bir yandan da ayçiçeği yetiştiricisinin kazancının arttığına işaret etti.

Yenişehir’de 2015 sezonunda 24 bin, 2016 sezonunda 28 bin, 2017 sezonunda ise 30 bin dönüm alanda yağlık ayçiçeği yetiştirildiğini anlatan Çetin, 2018 sezonunda ise ayçiçeği ekilen arazilerin 35 bin dönüme ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Çetin, “Son yıllarda özellikle sulu tarım yapılamayan kırsal alanlarda yağlık ayçiçeği ekiminde artış yaşanıyor. Çiftçilerimizin buğday ve arpanın yanında yağlık ayçiçeğini de tercih etmesini bekliyoruz” dedi.

AYÇİÇEĞİNDEN KAZANÇ ARTIYOR

Ekim alanlarıyla birlikte çiftçinin kazancının da arttığını vurgulayan Çetin, “2017 sezonunda kırsal alanlarda 200, ovada ise 300 kilo rekolte elde edildi. Ham yağ oranı ise ortalama yüzde 44 olarak ölçüldü ve ayçiçeği teslim eden ortaklarımıza ton başına bin 730 TL ile 2 bin 50 TL arasında ödeme yapıldı. 2016’da ise ortaklarımızın ton başına kazancı bin 400 TL ile bin 600 TL arasında değişmişti. Görüldüğü gibi hem ekim alanları hem de ortaklarımızın kazancı artıyor” dedi.

Çiftçilerin, arazilerinin bir bölümüne çerezlik ayçiçeği, buğday ve arpanın yanında yağlık ayçiçeği de ekmelerinin kendi menfaatlerine olduğunu ifade eden Çetin, “Yağlık ayçiçeği ekimlerini artırmayı amaçlıyoruz. Tohum, gübre, zirai ilaçlar ve yem gibi ihtiyaçlarını piyasa değerinin altında karşıladığımız ortaklarımıza ürünün çapalanması döneminde ‘çapalama’ kredisi de veriyoruz. Yem, tohum ve gübre gibi ihtiyaçlarını kendi araçlarımızla köylerine kadar götürüp çiftçimize teslim ediyoruz” dedi.

Yağlık ayçiçeğinin ekimini artırmak için girişimler yaptıklarını belirten Çetin, “Çiftçilerimizin, kooperatifimize ortak olup yağlık ayçiçeği teslim etmenin sağladığı avantajlarından yararlanmalarını bekliyoruz” dedi.

SİGORTA BİLİNCİ GELİŞİYOR

Tarım sigortasının artık her çiftçi tarafından bilindiğinin altını çizen Çetin, kooperatife ayçiçeği, buğday, arpa ya da mısır gibi ürünler teslim eden çiftçinin tarım sigortası işlemlerinin kooperatifte yapıldığını söyledi. Çetin, “Yaptığımız araştırmada bu sezon yağlık ayçiçeği yetiştirilen alanların yüzde 40’ının tarım sigortası yaptırıldığını saptadık. Geçen yıl tarım sigortası yaptırılan ayçiçeği tarlalarının oranı yüzde 30’du. Çiftçilerimizin, primlerinin yarısını devletin ödediğini tarım sigortasını ihmal etmemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Yenişehir’de, Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin ortaklarından aldığı yağlık ayçekirdekleri, Karacabey’deki Trakya Birlik Yağ Entegre Tesisleri’ne teslim ediliyor. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ