$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİNİN 83’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ

TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİNİN 83’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
  • 06.12.2017

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Yenişehir Şubesi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 83’üncü Yıldönümünde Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Etkinliğe Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şube Başkanı Tayfun Sırman ve yönetim kurulu üyeleri de destek verdi. Çelenk sunma töreninin ardından CKD Yenişehir Şube Başkanı Serpil Kayar bir basın bildirisi okudu. Kayar şunları kaydetti:

Bundan 83 yıl önce bugün; yalnızca ülkemizin içinde bulunduğu şartlar açısından değil tüm dünya devletlerinde de henüz haklar anlamında kadın erkek eşitliği dillendirilmezken ileri görüşlülüğü,insana olan saygısı,devlet adamlığı bugün bile kimse ile kıyas edilmeyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.Bu anlamda haklarımızla var olduğumuzu tüm dünyaya ilan eden Atatürk’ü saygı,şükran,minnet ve özlemle anıyoruz. Atatürk Devrimleri’nin içinde yer alan, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde 1926 ile 1934 yılları arasında yapılmaya çalışılmıştır.

1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle Yürürlüğe giren Medeni Kanun ile Türk Kadınına bin yıl evvel kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli oluşmuştur. Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk Kadınına, TBMM tarafından 3 Nisan 1930’ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine hakkı tanınmıştır. IV. TBMM tarafından 26 Ekim 1932’ de kabul edilen bir yasa ile Türk Kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış, ertesi yılda 8 Ekim 1934’ de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasa ile “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı”nın tanınmıştır.

Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Kadınlarımız, ülkemizin bağımsızlık mücadelesine verdikleri katkı ile eşit haklara sahip oldular.Bu hakların en önemlisi,ülkenin kaderinde söz ve karar hakkına katılımı sağlayan seçme ve seçilme hakkıdır.Bu hak esas olarak bir yurttaşlık hakkıdır

İşte,bugün 20.kuruluş yılını kutladığımız Cumhuriyet Kadınları Derneğimiz (CKD ) Cumhuriyet devrim ve ilkelerini temel alarak kadının özgürleşmesi ,eşit haklara sahip olması,toplumda  hak ettiği yerlere  gelmesi amacıyla çalışmaktadır.

Bu ilkeler ,kadınların insan ve yurttaş olarak var olma haklarının temelini oluşturmaktadır.

Medeni yasamızın gerekçesinde de belirtildiği gibi,yaşam yürümekte ve yeni gereksinimler ortaya çıkmaktadır. Devrim yasalarının yapıcıları,o tarihte kabul edilmiş olan yasaların dahi, gelişen yaşama göre ileriye taşınacağını ifade etmiştir.

Devrim , ilerleyen bir süreci ifade eder, kazanımlarımızın her alanda olduğu gibi,kadın hakları  yönünden de ileriye taşınması mücadelesi yurttaş olma hakkının getirdiği bir sorumluluktur.

Cumhuriyet Kadınları Derneği özellikle son yıllarda cumhuriyet devrimlerini durmadan geriye çeken uygulamalara her zaman karşı çıktı.Büyük bir sorumlulukla inançla ve emekle. Kazandıklarımızı kaybetmemek için. Daha ileriye taşımak için.

Kadınlar olarak,emeğimizin ürünü olan ve bizi ileriye taşıyacağına inandığımız tüm kazanımlarımıza sahip çıkmayı görev kabul ediyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ