$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

TARIM SİGORTASINDA ENGELLER KALDIRILMALIDIR

TARIM SİGORTASINDA ENGELLER KALDIRILMALIDIR
  • 31.10.2017

Tarım sigortası yaptırmak isteyen bazı çiftçiler, ektikleri arazinin çok sayıdaki mirasçısına ulaşıp kira sözleşmesi imzalatamıyor. Çiftçiler, kira sözleşmesi olmadığı için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) alınmayanca ürününü de sigortalatamıyor.

Ekili alanlarda zarara yol açan dolu ya da yağmur yağışlarının ardından tarım sigortası gündeme geliyor. Ürünlerini sigortalatan çiftçilerin zararları sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, diğer çiftçiler gözlerini devlet desteğine çeviriyor. Ancak, tarım sigortası yaptırmak isteyen kimi çiftçilerin önüne sigorta sözleşmesi öncesi önemli bir engel çıkıyor. Çiftçiler, işlediği arazinin çok sayıdaki mirasçısına ulaşıp kira sözleşmesi imzalatıp ürününü sigortalatamıyor, ayrıca tarımsal desteklerden de yararlanamıyor.

Çiftçiye doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta ettirmeleri yönünde son yıllarda önerilerde bulunulduğunu hatırlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu aşamada karşılaşılan bazı engellerin kaldırılması için düzenlemeler yapılmasını istedi. Aktaş, “Ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçi, yetiştirdiği ürünü Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil ettirmek zorunda. Ancak, ÇKS için, arazi kiralanmışsa, kira sözleşmesinin de sunulması gerekli. Çiftçi, kiraladığı arazinin mirasçılarına başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşadıkları için ulaşamıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesini ÇKS başvurusunda gösteremiyor. ÇKS’ye kayıt ettiremediği ürünü de sigortalatamazken, tarımsal desteklerden de yararlanamıyor” dedi.

YERİNDE TESPİT YÖNTEMİ

Tarım sigortası yaptırmanın önündeki bu engelin aşılması için yerinde tespit yönteminin uygulanmasını isteyen Aktaş, bu uygulamanın köklü çözüm getireceğini belirtti. Tarım Müdürlüğü görevlileriyle o mahalle ya da köyün muhtarının araziyi yerinde görüp ÇKS için gerekli belgeyi verebileceğinin altını çizen Aktaş, “Böylece tarım sigortasının önündeki başvuru engeli kaldırılmış olur. Tarla kiralayan ve tarlanın sahiplerine ulaşamayan çiftçiler için yerinde tespit yöntemi tek çözümdür” diye konuştu.

BİNLERCE DÖNÜM KAYITDIŞI

Yenişehir’de ekilebilir toplam 520 bin dönüm arazinin yalnızca 310 bin dönümünün ÇKS’ye kayıtlı olduğunu, 210 bin dönüm arazinin ise kayıtdışı ekilmek zorunda kalındığına dikkat çeken Aktaş, ÇKS’ye kayıt için başvuru yapan çiftçi sayısının ise her geçen yıl azaldığını vurguladı. Aktaş, ÇKS’ye başvuran çiftçi sayısının 10 yılda yaklaşık bin 800 azalarak 4 bin 800’e kadar gerilediğine işaret etti.

Tarım sigortasının benimsenip yaygınlaşmasının önündeki bu engelin kaldırılmasını isteyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu yöndeki girişimlerden olumlu sonuç beklediklerinin altını çizdi. Aktaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı A. Eşref Fakıbaba’ya sorunu ilettiklerini ve bu konuda çalışma başlatılacağı sözünü aldıklarını kaydetti.  (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ