$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

‘Yem bitkilerine yönelin’

‘Yem bitkilerine yönelin’
  • 23.09.2017

Yenişehir’de son yıllarda süt ve besi hayvanı yetiştiren çiftlik sayısındaki artış, yem ihtiyacını da beraberinde getirdi. Yem yapımında kullanılan fiğ, yulaf ve yonca yetiştirilen alanlar genişlese de üretim ihtiyacı karşılamıyor.

Yem bitkisi ihtiyacının tamamının Yenişehir’den karşılanması gerektiğine işaret eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, hayvan çiftliklerinin, özellikle yoncayı Aydın, Eskişehir, Aksaray, Niğde ve Konya bölgelerinden getirttiğini kaydetti. Aktaş, “8 yıl önce Yenişehir’deki küçükbaş hayvan varlığı 35 bin, büyükbaş hayvan varlığı ise 20 bin adet olarak kayıtlara geçmiş. Bugün küçükbaş hayvan sayısı 60 bine, büyükbaş hayvan sayısı ise 40 bine ulaştı. Eksikliği hissedilen yem bitkilerinin ekiminin artırılması gerekiyor” dedi.

Yenişehir Ovası’nda toplam 180 bin dönüm sulanabilir arazinin işlendiğini ifade eden Aktaş, bu arazilerin yaklaşık 30 bin dönümüne yem bitkileri ekildiğini vurguladı. Aktaş, “Firmaların taahhütlü ekim alanları 15 bin dönüme ulaşıyor. Çiftçi 15 bin dönüme de kendi hayvanları için yem bitkileri ekiyor. 1 inek yılda yaklaşık 10 ton hayvan yemi tüketiyor. 2 bin hayvanlı bir işletmenin 20 bin ton hayvan yemi ihtiyacı oluşuyor” diye konuştu.

Hayvan çiftliklerinin alım fiyatından, ürün teslimatına değin çiftçiye taahhüt verdiğini anlatan Aktaş, taahhüt karşılığı ekimin çiftçinin yararına olduğunu ifade etti. Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanı sıra yemlik bitki yetiştirmek işçilik gerektirmediği gibi ekim ve hasat makinelerle yapılıyor. Ayrıca çiftçi, alıcıyla sözleşme imzaladığı için piyasadaki olası dalgalanmalardan da etkilenmiyor.”

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

SAĞLANIR

Çiftçilerden, yem bitkileri yetiştirme konusundaki tavsiyeleri önemsemesini isteyen Aktaş, Yenişehir Ovası’nda ürün çeşitliliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Her sezon aynı ürünlerin yetiştirilmesinden ötürü toprağın yorulduğuna vurgulayan Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “100 dönüm tarlası olan çiftçi, tamamına biber, taze fasulye gibi sebzeler dikmesin. 50 dönüme yem bitkisi eksin. Böylece hem toprak dinlenecek, hem de fazla üretimden ötürü sebze fiyatları da düşmeyecek. Örneğin, bugün biber çeşitlerinin kilosu 65 kuruştan, yoncanın da kilosu 65 kuruştan alıcı buluyor. 1 dönüm bibere bin 800 ile 2000 TL arasında masraf yapılıyor. Yoncanın dönümüne ise sadece 15 TL biçme bedeli ödeniyor. Görüldüğü gibi yonca yetiştirmenin bu yararı da var.” (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ