$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

Pancara yöneliş artarak sürüyor

Pancara yöneliş artarak sürüyor
  • 14.09.2017

z (1)Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime başlaması kararı, şekerpancarı yetiştiren çiftçilerin umudu oldu. Yenişehir’de pancar dikilen alanlar 4 bin 760 dönümden 8 bin dönüme çıktı.

Mart ayında pancar dikimlerini tamamlayan Yenişehirli çiftçiler, önceki gün hasada başladılar. Birçok bakımdan kazançlı bir sezon beklediklerini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçilerin Susurluk Şeker Fabrikası’nın alımlara başlamasıyla ekim alanlarını genişlettiğini anlattı. Yenişehir’de geçen yıl 4 bin 760 dönüme dikim yapıldığını hatırlatan Aktaş, bu sezon dikim yapılan alanların 8 bin dönüme çıktığını belirtti. Aktaş, ilçe genelinde rekoltenin toplam 85 bin tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.

PAZAR SORUNU

YAŞANMIYOR

Pancar eken çiftçilerin bu gelişmeyle umutlandıklarını dile getiren Aktaş, “Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar faaliyete geçmesiyle pancar kotası arttı ve beraberinde pancar ürününe yöneliş başladı. Çiftçilerimizin ilerleyen yıllarda pancar ekimine yönelişlerinin süreceğine inanıyoruz. Çünkü, pancarda öncelikle pazar ve tahsilat sorunları yaşanmıyor” dedi.

Yenişehirli pancar ekicilerinin, hava koşullarının uygunluğu ve üründeki şeker oranını gösteren polar miktarının yüksek çıkmasıyla geçen yılki sezonu memnun kapattığını ifade eden Aktaş, “Geçen yıl teslimatı yapılan üründe şeker oranını gösteren polar miktarı 14 olarak ölçülmüştü. Pancardaki polar miktarı ne kadar yüksek çıkarsa, pancar ekicilerine o kadar yüksek ödeme yapılıyor. Bu yıl polar miktarı 14’ün altına düşmezse, çiftçimiz bayram eder. Yanı sıra gelecek yıl pancar ekilen araziler bir kat daha artar” diye konuştu.

PANCAR ÖNEMLİ BİR

ALTERNATİF

Pancar ekimlerinin yaygınlaşmasının başta biber olmak üzere birçok ürünün ekilişini belirli bir miktar azaltacağını vurgulayan Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Yenişehir Ovası’nda biber, taze fasulye yoğun biçimde yetiştiriliyor. Bu yoğunluk, hasat dönemlerinde ürünlerin tüccara satış fiyatlarına olumsuz yansıyor. Bir ürün ne kadar çok yetiştiriliyorsa, alıcılar da o kadar fiyat kırıyorlar. Ekilebilir tarım alanlarının bir bölümünün pancara ayrılması, üretim fazlalığının önüne geçecek. Çiftçilerimizin artık pancar gibi sağlam ve etkili bir seçeneği var.”

Yenişehir’de sökülmeye başlanan ve iki ayrı merkezde teslim edilen şekerpancarları, Susurluk Şeker Fabrikası’na taşınacak. Pancar alım kampanyası aralık ayı başında sona erecek. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ