$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

5 ASIRLIK KÜLLİYE AYAĞA KALDIRILIYOR

5 ASIRLIK KÜLLİYE AYAĞA KALDIRILIYOR
  • 11.09.2017

Büyükşehir sınırlarına yeni dahil olan ilçelerde de tarihi kültürel miras yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir İlçesi’ndeki Sinan Paşa Külliyesi’ni de ilk günkü ihtişamına kavuşturmak amacıyla restorasyon çalışmalarını hızla sürdürüyor. Osmanlı Sadrazamı, Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan yaklaşık 5 asırlık külliye, restorasyonun ardından ilçenin sosyal ve kültürel yaşamına renk katan bir merkez olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent merkezinde el atmadık tarihi eser bırakmadıklarını belirterek, Yenişehir başta olmak üzere tüm ilçelerdeki ecdat yadigarı eserlerin bir bir ayağa kaldırıldığını söyledi. Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, ilçe tarihi açısından önem taşıyan eserin yeniden ilçeye kazandırılmasına yönelik çalışmalar nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.SİNANPAŞA KÜLLİYE (5)SİNANPAŞA KÜLLİYE (2)SİNANPAŞA KÜLLİYE (1)

 

Tarihi ve kültürel miras yatırımlarıyla Bursa’yı adeta bir Açıkhava müzesine dönüştüren ve kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla bu çalışmalarını taçlandıran Büyükşehir Belediyesi, ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması çalışmalarına merkeze yeni bağlanan ilçelerde de hız kesmeden devam ediyor. Kent merkezinde el atılmadık tarihi eser bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesinde de önemli bir eseri yeniden ayağa kaldırmak amacıyla restorasyon çalışmalarını hızla sürdürüyor. Osmanlı Sadrazamı, Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliye, restorasyonla birlikte ilk günkü ihtişamına kavuşturulacak.

 

Baharda açılacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik ile birlikte Sinan Paşa Külliyesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Bursa’da hayata geçirdikleri yatırımlarla kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını şimdi ise tarihi miras yatırımlarında rotayı ilçelere çevirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, bu dönemin tüm medeniyetlerin izlerinin ortaya çıkarıldığı bir dönem olarak tarihe geçeceğini vurguladı. Yenişehir ilçesinin de özellikle bir tarih başkenti olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “İlçenin tam kalbindeki yaklaşık 500 yıllık Sinan Paşa Külliyesi de önemli bir ecdat emaneti. Cami, medrese, imaretleriyle güzel bir eser. Medrese kısımları, aşevi kısımları komple restore ediliyor,  bu bölümler büyük tahribatlar görmüş. Depremlerde birçok duvarda çatlaklar oluşmuş. Büyükşehir eliyle restore ediyoruz. Artık son kalan kısımlar yapılıyor, yok olan revaklar da birer birer tamamlanıyor. Medrese ve imaret kısımları bitiriliyor. Yılbaşından sonra, baharın ilk aylarında sosyal ve kültürel tesis olarak hizmet açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 7 milyon liraya mal olacak eser, bölgenin önemli bir eksikliğini giderecek. Yenişehir için şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

 

Osmanlı’nın ilk başkenti

Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik de Yenişehir denince ilk akla gelenin Osmanlı’nın ilk başkenti olmasının geldiğini ve ilk hutbenin Yenişehir’de okunduğunu hatırlattı. Sinan Paşa Külliyesi’nin de ilçedeki en önemli ecdat emanetlerinden biri olduğunu vurgulayan Çelik, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın buraya gösterdiği hassasiyet bizim için çok önemli. Tarihi külliyenin tekraren gün yüzüne çıkarılması, hayat bulması ilçemiz adına çok önemli. Çalışmalar bittiğinde tarihi atmosferi yeniden yakalayacağız. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ