$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

Yenişehir tarımı mercek altında

Yenişehir tarımı mercek altında
  • 07.11.2016

Yenişehir Düşünce Kuruluşu tarafından hazırlanan “Yenişehir Kalkınma Planı” adlı rapor düzenlenen toplantıda ele alındı. Tarımsal ürünlere yeni pazarlar bulunması ve düzenli bir hayvancılık için TOKİ’ye hayvan çiftlikleri kurdurulması konuları ön plana çıktı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Yenişehir Düşünce Kuruluşu Başkanı İlyas Çelik, hazırladıkları Yenişehir Kalkınma Planı adlı bir çalışmanın ilçede gündeme gelmesini istediklerini belirtti. Çelik, “22 sayfalık çalışmamızın ilçeli yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler gibi toplumun tüm kesimlerinde konuşulup tartışılmasını umuyoruz. Bir yerleşim biriminde değişim ve dönüşümü fark edip önceden önlemlerin alınması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Yenişehir’deki tarım ve hayvancılık hakkında bilgi verildikten sonra raporun tanıtımı yapıldı. Raporda yer alan tarımsal kalkınma, yaş meyve ve sebze gibi ürünlerin ambalajlanması ve pazarlanması, tarım sektörünün ilçe ekonomisindeki yeri anlatıldı.

Ardından toplantıya katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri rapor hakkında görüşlerini açıkladılar.

PAZARLAMA ÖNEMLİ

Tarımsal alanda pazarlamanın önemini vurgulayan AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, birlik ve beraberlik içinde hareket edildiği takdirde sorunların çok daha kolay aşılabileceğini belirtti. Kamıl, “İlçemize gelen ihracatçı firma sayısı her geçen yıl azalıyor. 5-10 yıl önce 50’ye yakın ihracatçı firmanın alım yaptığı ilçemizde bu sayı bu yıl 18’e kadar geriledi. Bizdeki ürünler artık yurdun başka bölgelerinde de yetiştiriliyor. Bu yüzden Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen bezelye ve biber çeşitlerine talep giderek azalıyor. Pazarlamadan sonra en önemli konu, ihracatçının istediği ürün çeşitlerini yetiştirmek” diye konuştu.

MHP İlçe Başkanı Celal Çekil de, ilçenin ekonomik yapısının güçlendirilmesiyle, öncelikle gençlerin iş bulmak amacıyla ilçe dışına göç etmesinin önüne geçilebileceğini vurguladı.

Toplantıya katılan Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Teknikerlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Karakaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Torun, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, Muhtarlar Derneği Başkanı Enver Zengin, Sulama Birliği Başkanı Cengiz Şen ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Demir de raporda yer alan konuların hayata geçirilmesi için katkıda bulunmaya hazır olduklarını anlattılar.

Toplantı sonunda, tarım ürünlerinin pazarlama sorununun çözülmesi ve TOKİ tarafından Konya ve Kahramanmaraş’a inşa edilen hayvan barınaklarından Yenişehir’de de yaptırılması konularında girişim yapılması benimsendi. Bu iki konuda girişimlerde bulunulması için siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerden oluşacak bir komisyon kurulmasına karar verildi. (www.yenisehirmemleket.com)site-1

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ