$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

Yenişehirli çiftçinin yağmur sevinci

Yenişehirli çiftçinin yağmur sevinci
  • 22.09.2016

Dün sabah başlayan yağmur yağışı, tarlalarda ekili ürünleri olan çiftçileri sevindirdi. Temmuz ve ağustos aylarında beklenen yağmur yağışının gerçekleşmemesi üzerine kara kara düşünen çiftçilerin yüzünü, son yağışlar güldürdü.

Yağmurun arazilerde ekili olan sebze çeşitleriyle meyvelere yararı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yağışların maliyetlerin düşmesinden ürünlerin verim ve kalitesinin artmasına kadar sayısız yararının olduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Yağmur yağışı aralıklarla sürüyor ve böylece ekili arazilerde su birikmiyor. Hem işçilik hem sulama maliyetleri konularında belirli bir rahatlama sağlıyor. Yağışlar ürünlerin kalitesine ve verimine doğrudan etki ediyor. Ovada yağmur sevinci yaşanıyor” dedi.

Yağmurun bu yoğunlukta birkaç gün daha yağmasının, ürünlerin en az 2 haftalık su ihtiyacını karşılayacağının altını çizen Aktaş, “Bazı arazilerde 15 günlük süre içinde 1 kez, bazılarındaysa 2 kez sulama yapılacaktı. 10 dönüm tarlası olan ve 2 kez sulama yapan bir çiftçinin 15 günlük sulama maliyeti yaklaşık 700 TL’yi bulur. Yenişehir’de her sezon 200 bin dönüm arazide sulu tarım yapıldığı göz önüne alınırsa, yağmur yağışının hem sulama hem sulama işçiliği maliyetlerini azalttığı görülebilir” diye konuştu.

PİYASALARI OLUMLU

ETKİLEYEBİLİR

Yağmur yağışının hasadı engellediğini, çiftçilerin tarlalara girememesi nedeniyle ürünlerin tüccar tarafından alım fiyatlarının arttığına işaret eden Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen hafta 2. el biberler hasat edildi ve kilosu 60 ile 120 kuruş arasında alıcı buluyordu. Bugün (Dün) başlayan yağışla birlikte biber çeşitlerinin kilosu 1 TL ile 1,4 TL arasında fiyattan satılmaya başlandı. 1-1,5 TL arasında alıcı bulan taze fasulyenin fiyatının 2 TL’ye kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz.”

Arazilerde halen biber, taze fasulye, şekerpancarı, mısır, çerezlik ayçiçeği ürünlerin bulunduğunu anlatan Aktaş, çiftçilerin, yağmur yağışının sürmesini beklediklerini kaydetti. Aktaş sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece çerezlik ayçiçekleri yağışlar sonrasında nem oluşması durumunda olumsuz etkilenebilir. Ancak, başta ıspanak olmak üzere brokoli, lahana, karnabahar ve pırasalar su bekliyordu. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan kışlık sebzeler yağmur yağışından olumlu etkilendi. Yağmur Hızır gibi yetişti ve ovaya bereket getirdi.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ