$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

Yenişehirli çiftçinin ihracat umudu

Yenişehirli çiftçinin ihracat umudu
  • 21.09.2016

Tarımsal üretimin yüksek olduğu ilçede en önemli sorunların başında pazar sıkıntısının geldiğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bir sezonda aynı üründen 2 kez yetiştirilebilen topraklara sahip ilçede çiftçinin ürününü satacak pazar bulmada sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.  Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki TARIM AŞ’nin biber çeşitlerine yurtiçinde ve yurtdışında pazar arayışına girmesinin çiftçiyi umutlandırdığını kaydetti.

Bu yıl 1. el biber çeşitlerinin sezonun başında 1,5-2 TL’den alıcı bulduğunu söyleyen Aktaş, gerek iç piyasa gerekse dış piyasadan talep gelmeyince firmaların alımları yavaşlattığını ve ürünün kilosunun 40 kuruşa kadar gerilediğini anlattı.

Yenişehir Ovası’nda 25 bin dönüm biber çeşidi ekili alanlardan 65 bin tona yakın ürün elde edildiğini kaydeden Aktaş, bu sezon ancak 8 bin tonunun ihraç edileceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Antalya ve Mersin merkezli ihracatçı firmaların sayısının giderek azaldığını vurgulayan Aktaş, “Çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler yetiştiriliyor. Biber çeşitleri ihracatçı firmaların aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, İsviçre ve İngiltere gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderiliyor. Geçmiş yıllarda sayıları 40’a ulaşan ihracatçı firmalar ilçeye gelerek biber çeşitlerinin alımını gerçekleştiriyordu. Bu sezon ilçeden yalnızca 15 ihracatçı firma alım yapıyor” dedi.

PLANLI EKİME

GEÇİLMELİ

Tüccarların da biber çeşitlerini İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerin hallerine taşıdığını söyleyen Aktaş, “Eski yıllarda Afyon, Eskişehir, Burdur İzmir, Kayseri ve Gaziantep hallerine de Yenişehir biberi götürülürdü. Ancak zamanla yurdun çeşitli bölgelerinde sulama göletleri ve barajları kurulunca biber gibi sebzeler o bölgelerde de yetiştirilmeye başlandı” diye konuştu.

Ülke genelinde üretim artışının gerçekleştiğini ve bu nedenle planlı ekime geçilmesini isteyen Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hangi bölgede, hangi ürünün ne kadar yetiştirileceği devlet eliyle planlanmalıdır. Ekiliş çok fazla. Her bölgenin yetiştirmesi uygun olan ürünlere yönelmesi sağlanmalıdır.”

SÖZLEŞMELİ EKİM

YAYGINLAŞIYOR

Yenişehir Ovası’nda son yıllarda firmalarla çiftçi arasında gerçekleştirilen sözleşmeler sayesinde bu kapsamda ürün yetiştirmesi yaygınlaştığına dikkat çeken Aktaş, sözleşmeli ekimle bezelye, tohumluk mısır, pancar tohumu ve taze fasulye yetiştirildiğini kaydetti. Bu alanda güzel gelişmeler yaşandığını ve ilerleyen dönemlerde sözleşmeli ekimin yaygınlaşmasını beklediklerini söyleyen Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Alıcı firmalarla temasa geçip Yenişehir Ovası’na davet ediyoruz. Söz konusu ürünün yetiştirilmesinin istendiği alan, ürünün fiyatı ve ödeme koşulları baştan belirleniyor. Pazar sorunu çözülüyor ve çiftçi böylece önünü daha iyi görebiliyor. Ancak biber çeşitleri sözleşme dışında kalıyor” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ