$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Yüksekokuldan şekerotu önerisi

Yüksekokuldan şekerotu önerisi
  • 05.09.2016

UÜ’ye bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yükseokulu’nda, anavatanı Paraguay olan şekerotu olarak bilinen stevya bitkisi yetiştirildi. Birçok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bitki, ilçedeki çiftçilere önerilecek.

Yüksekokul Seracılık Programı Öğr. Gör. Hakan Erdoğan, Yenişehir iklimine uyum sağladığı görülen şekerotunun ilçedeki bazı sebzelere alternatif olabileceğini belirtti. Erdoğan, “Mayıs ayında okulumuza ait Seracılık Uygulama Alanı’nda fidelerini diktiğimiz şekerotları gelişimlerini tamamladı. Bitkinin, ilçenin toprak ve hava yapısına verdiği tepkiler oldukça olumlu” dedi.

1 metre kadar boylanan şekerotunun yapraklarından steviosid maddesinin elde edildiğini anlatan Erdoğan, bu maddenin normal şekerden 30 kat daha tatlı, ancak kalorisinin sıfır olduğunu vurguladı. Erdoğan şunları kaydetti: “Bu maddenin özelliği, içildiğinde beyne şeker tadı alma sinyalleri göndermesi. Kişi, şekerli bir şey içmiş gibi hissediyor. Bu özelliğinden ötürü obeziteyle ve şeker hastalığıyla mücadelede şekerotu kullanılıyor.”

Kaynamış suyun içine atılan şekerotunun birçok kullanım alanının olduğuna dikkat çeken Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker, kalorisi yüksek olduğu için kilo aldırıyor. Dişleri çürütüyor. Ancak, şekerotunun hiçbir yan etkisi yok. Bir bardak kaynamış sıcak suyun içine birkaç yaprak bırakılıyor ve 5 dakika kadar sonra tüketime hazır duruma geliyor. Çayların ve kahvelerin içine atılabildiği gibi, her türlü tatlı yapımında şerbet olarak kullanılabilir. AB ülkelerinde ve Japonya’da yaygın olarak tüketiliyor.”

Şekerotu alıcılarının başında aktarlar geldiğini ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Şekerotu Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Yaygınlaşacağına inanıyorum. Akdeniz Üniversitesi’nde şekerotunun deneme ekimleri gerçekleştirildi ve özel sektörle birlikte sanayi ürüne haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Şekerotu ülkemizde de tanındıkça, yakın zamanda şeker ve glikozun yerini alacak.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ