$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

Kooperatiften sözleşmeli tarım

Kooperatiften sözleşmeli tarım
  • 02.09.2016

Çiftçinin en önemli sorunlarının başında yetiştirdiği ürünlere pazar bulamamak geliyor. Bu sorunun giderilmesi amacıyla tarım kooperatifleri devreye giriyor. Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi, ortaklarına başta silajlık mısır olmak üzere yulaf, buğday ve yağlık ayçiçeği ektirerek sözleşme yapıyor ve ürünlerini alma garantisi veriyor.

Bu uygulamayla çiftçi ortaklarının önündeki ciddi engelleri kaldırmayı amaçladıklarını belirten Kooperatif Müdürü Cengiz Levent, bu amaçlarında önemli bir mesafe kat ettiklerini anlattı. Levent, “Çiftçi ortaklarımızın öncelikle ürünü iyi para ediyor. Beraberinde ortaklarımız yetiştirdikleri ürünü satma, yani pazar bulma sorunu yaşamıyorlar, çünkü ürünlerin ekimi öncesi sözleşme yapıyoruz” dedi.

Bugünlerde ortakların getirdiği silajlık mısırları teslim alarak, kooperatif bahçesindeki makinede silajlık mısır haline getirip paketleme çalışması yaptıklarını söyleyen Levent, “Toplam 17 köyden, 180 ortağımıza 2 bin 600 dönüm alana silajlık mısır ektirdik. Sözleşme gereği ürünün tonunu 160 TL’den satın alıp silaj haline getiriyor ve Çorum, Çankırı, Kırşehir, Samsun, Yalova, Orhangazi, Gemlik, İnegöl, Keles, Orhaneli’de hayvan yetiştiricilerine satıyoruz” diye konuştu.

Çiftçi ortakların bu uygulamayı giderek benimsediğini vurgulayan Levent, bu durumun çiftçinin ürününe pazar bulamama sıkıntısını gösterdiğine dikkat çekti. Levent sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl toplam bin 200 dönüm alana silajlık mısır ektirmiştik. Çiftçi ortaklarımız uygulamanın yararlarını görünce bu yıl sözleşme yaptığımız alan 2 bin 600 dönüme çıktı. Önümüzdeki yıl sözleşmeli ekim modeline ilginin daha da artacağına inanıyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ