GÜÇLÜ ALTYAPI, SAĞLIKLI ÇEVRE
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, şehrin 2050 yılına kadar kesinlikle su sıkıntısı çekmemesi için gerekli projeleri hayata geçireceklerini belirterek, “Vatandaşlarımıza kaliteli ve kesintisiz içme suyu temin edebilmek için yaklaşık 400 milyon liralık yeni yatırımları şehrimize kazandırıyoruz” dedi.
Çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi için Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Çevre Günü dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş zoom programı üzerinden online basın toplantısı yaptı. Çevre kirliliğinin herkesin günlük hayatını etkilediğine dikkat çeken Başkan Aktaş, üreten ve büyüyen Bursa’nın diğer gelişmekte olan şehirler gibi çeşitli çevre sorunları yaşadığını dile getirdi. Çevreyi ilgilendiren her konunun Büyükşehir Belediyesi gündeminde olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, Bursa’nın daha yaşanabilir ve sağlıklı bir şehir haline gelmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
“Hamitler’de sorun çözülüyor”
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin birçok çevre yatırımı gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Aktaş, çevresel kalitenin arttırılmasında atıkların yönetiminin önde gelen başlıklardan olduğunu ifade etti. Bursa ölçeğinde her gün toplam 3 bin 500 ton evsel nitelikli katı atık oluştuğunu dile getiren Aktaş, “Kişi başına günlük yaklaşık 1 kilogram atık oluşturduğumuz şehrimizde, ilçe belediyeleri tarafından toplanan atıklar düzenli depolama alanlarında bertaraf ediliyor. Yenikent düzenli depolama istasyonu 30 yıllığına projelendirilmiş. 2027 yılına kadar kullanılabilecek kapasiteye sahip olan istasyonun doluluk oranı ise yüzde 60. Yerleşim yerlerinin merkezinde kalması nedeniyle yeni yer seçiminin yapılması ve Bursa Entegre Katı Atık yönetim planın hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlattık. Belediyemizin konuyla ilgili duyarlı yaklaşımlarıyla süreç hızlandırıldı. En kısa sürede yeni tesisin yatırımı yapılarak Yenikent Düzenli Depolama Alanının kapatılması planlanmaktadır. Çünkü Hamitler diye tabir edilen bölgede 13 mahalle ve 400 bin civarında nüfus bulunuyor. Bu sıkıntının farkındayız ve çözeceğiz” diye konuştu.
60 bin konutluk elektrik
İnegöl, Yenişehir ve İznik ilçelerinin atıklarının bertaraf edildiği İnegöl Katı Atık Düzenli Depolama sahasının 2011’de faaliyete başladığını hatırlatan Başkan Aktaş, sahanın 2040 yılına kadar kullanılmasının hedeflendiğine vurgu yaptı. İnegöl Düzenli Depolama alanında mekanik ayırma, biyolojik proses ve atıktan türetilmiş yakıt üretiminin hedeflendiği tesis yatırımına yönelik ihalenin yapıldığını, çalışmalara başlandığını anlatan Başkan Aktaş, ara istasyon ile İnegöl Düzenli Depolama sahasına gidecek atık miktarının yaklaşık yüzde 40 oranında azalacağını, atıktan enerji üretimi yapılacağını belirtti. Yaklaşık 130 milyon TL’lik yatırımın, Büyükşehir Belediyesine külfet olmadan yüklenici tarafından yapılacağını söyleyen Aktaş, her iki alanda toplam 12,2 megavat elektrik üretimi gerçekleştiğini, toplam 60 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağını aktardı.
Merkeze uzak olan ve yıllarca gelişi güzel atık dökümünün yapıldığı ilçelerde bulunan düzensiz depolama alanlarının kapatıldığını belirten Başkan Aktaş, “Bu kapsamda şimdiye kadar şehirde bulunan 29 adet düzensiz depolama alanından 25’i kapatılarak kente 325 bin metrekare yeşil alan kazandırılmıştır. Dağ bölgesinde kalan 4 sahanın kapatma işlemlerine ise önümüzdeki günlerde başlanacak” dedi.
‘Sıfır atık’tan ödül
2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda uygulanan sıfır atık projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Başkan Aktaş, “2019 yılında sadece belediye hizmet binamızda 9 ton kağıdın geri dönüşümü ile 161 ağaç kurtarıldı. 7 ton plastiğin geri dönüşümü ile 18 bin 259 litre petrol, 3 ton camın geri dönüşümü ile 3 ton hammadde, 2 ton metalin geri dönüşümü ile 3 ton hammadde tasarrufu sağlandı. Bunların yanında 266 metreküp su tasarrufu, 80 bin 927 kwh enerji tasarrufu sağlandı. Belediye binamız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sıfır atık belgesi ile ödüllendirildi. Büyükşehir Belediyesi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında çevre bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz. 22 okulda yaklaşık bin 100 öğrenciye çevre eğitimi verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 14001 Çevre Yönetim Sistemini kurarak Çevre Yönetim Sistemi Belgesini almak amacıyla çalışmalar başlatıldı. Haziran 2019 yılında TSE tarafından ISO 14001:2015 Kalite Belgesi verildi” diye konuştu.
“Çınarcık Barajı 6 ayda hazır”
Dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için Büyükşehir Belediyesi’nce il genelinde 28 adet hafriyat depolama sahası oluşturulduğunu dile getiren Başkan Alinur Aktaş, kaçak dökümle çevre katliamına yol açanların da hem havadan hem de karadan takip altına alındığını vurguladı. Su kaynaklarının doğru bir planlama ile tasarruflu bir şekilde kullanılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Aktaş, sanılanın aksine ülkemizin su azlığı yaşayan bir ülke olduğunu anlattı. Bursa’nın da içinde bulunduğu Marmara Bölgesi’nin sonbahar mevsimi yağış ortalamasının normalde 190 milimetre olması gerekirken 89.6 milimetre olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Aktaş, “Bursa özelinde son 100 yılın en kurak 5’inci yılını ve son 75 yılın ise gün olarak en sıcak Mayıs ayını yaşadık. Bursa’nın merkez ve ilçeleri dahil olmak üzere su sıkıntısı çekmemesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Çınarcık Barajı’yla ilgili projeleri DSİ hazırlıyor. 250-300 milyon TL’lik proje 6 ayda bitirilerek Bursa’mıza kazandırılacak. Başlanacak projeler ile Bursa’yı 2050 yılına kadar kesinlikle su sıkıntısı çekmeyecek bir şehir haline getireceğiz” dedi.
“7 noktada toplam 305,4 milyon liralık tesis”
Sadece son iki yılda Gemlik, Mudanya, Kurşunlu ve Küçükkumla, Akçalar, Mustafakemalpaşa ve Nilüfer olmak üzere 7 noktada toplam maliyeti 305,4 milyon lira olan Atıksu Arıtma Tesisi açtıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, Körfezde yapılan kolektör imalat çalışmalarıyla bölgede bulunan yerleşim yerlerinin atık suları arıtma tesislerinde toplanarak arıtıldığını dile getirdi.
“400 milyon liralık yeni yatırım”
İnegöl, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da ihalesi tamamlanıp çalışmalara başlanan şebeke hattı yenileme çalışmalarıyla kayıp kaçak oranlarının yüzde 50’den yüzde 20’lere düşürüleceğini belirten Başkan Aktaş, “Bununla birlikte, vatandaşlarımıza kaliteli ve kesintisiz içme suyu temin edilecek. Bu projelerin toplam maliyeti ise 50 milyon Euro civarında. Yani yaklaşık 400 milyon liralık yeni bir yatırımı şehrimize kazandırıyoruz. Çalışmaların bitiminde şebeke hatları merkezi scada sistemine bağlanarak, etkin ve verimli bir biçimde kontrol altına alınmış olacak” diye konuştu.
“Su kaybı yüzde 25’in altında”
Bursa’da özellikle ‘Covid 19’ salgınıyla birlikte mayıs ayında su tüketiminde yüzde 20’ye yakın bir artış gözlendiğini ifade eden Başkan Aktaş, yaz aylarında olası bir susuzluk sorunuyla karşılaşmamak için altyapı yatırımlarına hız verdiklerini anlattı. Çalışmalar kapsamında şehrin muhtelif noktalarında toplam 50 adet su kuyusu açtıklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Yaklaşık 200 metre derinlikte saniyede 20 litre debiye sahip, sağlıklı içme suyuna ulaşılırken, ekiplerimiz su açısından sorunsuz bir yaz geçirmek için çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Nüfusumuz 3 milyonu aştı. Hali hazırda 10 bin 882 kilometrekarede, 1 milyon 375 bin aboneye hizmet veriyoruz. Mevcut üretim yılda 154 milyon metreküp iken tüketim ise 147,7 milyon metreküptür. Şu anda BUSKİ bünyesinde 889 bin metreküp kapasiteli 812 adet su deposu bulunuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ile birlikte akıllı su yönetimine geçerek DSİ’nin belirlemiş olduğu yüzde 25’lik hedefin altında bir su kaybı yaşamaktadır. Kent merkezindeki içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını büyük ölçüde yenileyerek su kaybı konusunda yüzde 20,48’lik bir kayıp kaçak oranına sahip olan Bursa, bu alanda Türkiye’nin örnek şehirlerinden birisidir. Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi’ni (Scada) ileri düzeyde uygulayan BUSKİ, kullanıcılara sürekli ve yeterli su dağıtımı sağlamaktadır. Kentin herhangi bir noktasındaki iletim hattında yaşanan sorun, Scada merkezinde anında tespit edilerek yine aynı merkezden bilgisayarlar vasıtasıyla, vanalar ve pompalara komutlar göndererek ekipmanlara uzaktan müdahale ile suyun israf olması engellenmektedir” dedi.
Duyarlılık çağrısı
Daha yeşil ve daha temiz bir Bursa için kent genelinde planlı şehirleşme yönünde önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Doğaya saygılı, çevreye duyarlı, israf yerine tasarrufu esas alan bir tüketim anlayışını Bursalılara benimsetmemiz gerekiyor. İçinden geçmekte olduğumuz pandemi süreci insanlığa unuttuklarını yeniden hatırlattı. Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla doğanın soluk almasına fırsat verdiğimizde hızlıca kendini yenilediğine şahit olduk. Temiz hava, temiz su ve topraktan gelen gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha keşfettik. Her şerde bir hayır vardır düsturu ile insanlık olarak geçmişte yaptıklarımızdan dersler çıkartarak yeni bir hayata başlamak için bu süreci fırsata çevirmeliyiz. Bu vesileyle Dünya Çevre Günü’nün çevre sorunları konusundaki toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için tüm Bursalıları duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Başkan Aktaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.