ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ’NİN GELENEKSEL CUMHURİYET YEMEĞİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yenişehir Şubesi tarafından her yıl düzenlenen Cumhuriyet Yemeğinde salon tıklım tıklım doldu. Öncü Sitesi Sosyal Tesisleri’ndeki yemeğe katılan davetlilerin sayısı 500’ü aştı.
1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan yemekte konuşan ADD Yenişehir Şube Başkanı Tayfun Sırman, Cumhuriyetin kuruluşunun tarihsel sürecini anlattı. Cumhuriyetin kuruluşunun zorlu bir sürecin ve uzun bir mücadelenin sonucu olduğunu vurgulayan Sırman şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin 96. Yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, cumhuriyeti kuran kadroları rahmetle anıyorum. Aziz şehitlerimize ve şanlı gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyet, zorlu bir sürecin, uzun bir mücadelenin sonucudur. Cumhuriyet bir destandır. Olmazı olur kılmakdır.Cumhuriyet köylü çocuğuna keman öğretip Viyana’da konser verdirtmektir. Cumhuriyet kadının özgürleşmesidir. Medeni kanundur. Kadının mirastan eşit pay almasıdır.Cumhuriyet Devlet Demir Yollarıdır, Nazilli Basma Fabrikasıdır, Etibank’tır, Sümer Banktır. Cumhuriyet bağımsızlıktır, onurdur, gururdur. Yok edilmek istenen bir milletin var oluş destanıdır. Cesarettir, inançtır, karadır. Cumhuriyet gençliktir, namustur, haysiyettir, nefestir, candır. Akıldır, bilimdir, çağdaşlıktır. Mutlu yarınlardır” dedi. Atatürk bir konuşmasında şöyle diyor;
Uçurum kenarında yıkık bir ülke…
Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar… Yıllarca süren savaş…
Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni toplum, yeni devlet
ve bunları başarmak için aralıksız devrimler… İşte Türk genel devriminin bir kısa anlatımı…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Ülkeyi tasvir ediyor.
Ülkenin nasıl uçurumun kenarında olduğunu, ne savaşlar verildiğini.
Ve onun sonrasında yeni bir vatanın, yeni bir toplum yapısının ve en önemlisi yeni bir devletin kurulduğunu anlatıyor.
Ve biliyor musunuz?
Atatürk bu yeni toplumu, yeni vatanı ve yeni devleti kurduğunda sadece ve sadece 42 yaşındaydı.
Sizler, ben, hepimiz acaba 42 yaşındayken neyi başarabilmiştik veya neyi başarmış olacağız düşünebiliyor musunuz?
Genç yaşlarda üzerine binen, daha doğrusu üzerine aldığı ağır yük.
Önce Ülkenin dört bir yanını kuşatmış içteki ve dıştaki düşmanı temizleme,
Ardından yeni Türkiye Cumhuriyetini kurma ve tüm kurumlarıyla sapasağlam bir devlet yapısı oluşturma görevi.
Ve işte böylesine ağır bir yükle 19 Mayıs 1919’da samsun’a çıkıyordu.
Daha sonra da bildiğiniz gibi 9 Eylül’de kurtuluş mücadelesi sona erdi.
İşte böylesine zorlu, böylesine ağır sorumluluk isteyen bir mücadeleyi tamamladığında 42 yaşındaydı.
Ve ölümüne kadar yeni bir ülke inşa etmek için uyumadan, dinlenmeden geçen kısa bir ömür.
Bir düşünün hangimizin sorumlulukları bundan daha önemli olabilir?
Tabii ki olamaz.
İçinde bulunduğumuz 2019 yılının bir diğer önemi de Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 30. Kuruluş yılı olması.
500’den fazla şubesi ve yüz binlerce üyesi ile Türkiye’nin açık ara en büyük ve en etkili demokratik kitle örgütü olan Atatürkçü Düşünce Derneği 1989 yılında Ankara’da kuruldu. ADD’nin kuruluşu yurt genelinde büyük heyecan yarattı.
Atatürkçü Düşünce Derneği 1993 yılında resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile “Kamu Yararına Çalışan Dernekler” arasına alındı. Öyle ki, Türkiye’de kurulu yüz binden fazla dernekten farklı olarak “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsüne yalnızca Türk Kızılayı, Yeşilay, Türk Hava Kurumu, ADD gibi az sayıda dernek sahiptir.
İşte Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şubesi de bu mücadele dolu yıllarda 1996 yılında Yenişehir’de şubeleşerek bir meşale daha yaktı. Şubemiz kurulduğu günden bu yana ilçemizde birçok toplumsal, kültürel, çevresel mücadelede başı çekerek saygın bir dernek olma konumunu daha da güçlendirdi. Özellikle son 5 yılda üye sayısı ve mali yapısı ciddi ölçüde güçlendi.
ADD bütün bu badireleri aşarak 30’uncu yılına ulaştı. Nasıl ki Atatürk kendi yaşadığı dönemin bütün liderlerinin şu ya da bu nedenle gündemden düşmesine karşın hâlâ varlığını sürdürüyorsa elbette onun düşünceleri de Türkiye’nin 21. yüzyılına ışık tutmaya devam edecek.
Atatürkçü Düşünce Derneği bu süreçte hiç savrulmadı. Hiçbir kuruluşun arka bahçesi olmadı. Dün hangi çizgideyse bugün de aynı çizgisini korudu.
Yurtlar kurdu, burslar verdi,
Atatürk’ün yol göstericiliğinde bilimin ışığına inandı.
Bünyesinden saygın bilim adamları, devlet adamları, sanatçılar çıkardı…
Atatürk’ü asla kendi tekeline almaya çalışmadı.
Atatürk’ün bu milletin ortak değeri olduğuna inandı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni toplumu, yeni vatan ve devleti kurduğunda sadece 42 yaşındaydı. Genç yaşlarda üzerine aldığı ağır yük, ülkenin dört bir yanını kuşatmış içte ve dıştaki düşmanı temizleme, ardından yeni Türkiye Cumhuriyeti kurma ve bütün kurumlarıyla sapasağlam bir devlet oluşturma görevi. Böylesine zorlu ve ağır sorumluluk isteyen mücadeleyi tamamladığında 42 yaşındaydı. Ve ölümüne kadar yeni bir ülke inşa etmek için uyumadan, dinlenmeden geçen kısa bir ömür” dedi.
İKİ KUTLAMA BİRDEN YAPILDI
Davetiye için telefon ederek ya da bizzat gelerek bilgi alanların yoğunluğuna dikkat çeken Sırman, davetiyelerin tükenmesine rağmen birçok kişinin Cumhuriyet Yemeğine katılmak istediğini belirttiğini vurgulayan Sırman, sözlerini şöyle tamamladı: “Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir İktisadi İşletmesi tarafından düzenlenen Geleneksel Cumhuriyet Yemeğimizde iki kutlama birden gerçekleştirdik. Cumhuriyetimizin 96’ncı yılı ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 30’uncu kuruluş yılını kutladık. Bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum.”