$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

PANCARA YÖNELİŞ ARTARAK SÜRECEK

PANCARA YÖNELİŞ ARTARAK SÜRECEK
  • 28.11.2017

Yenişehirli pancar ekicileri, bugünlerde teslim ettikleri üründeki şeker oranının gösteren polar miktarının ortalama 13,5 olarak ölçülmesinin sevincini yaşıyorlar. Geçen yıl bu oranın 13,9 çıktığını belirten Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, olumsuz hava koşullarına rağmen polar miktarının 13,5 olarak gerçekleşmesinin çiftçiyi sevindirdiğini belirtti.

Pancar eken çiftçilerin beklediği kazancı sağlamasının hava koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Aktaş, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden yüksek seyretmesi nedeniyle hasadın ilk günlerinde üründeki şeker oranının azaldığını dile getirdi. Teslim edilen üründeki şeker oranında azalma görüldükçe, çiftçiye daha az ödeme yapıldığını vurgulayan Aktaş, “Bu yıl eylül ayında başlayan hasadın ilk günlerinde teslimatı yapılan ürünlerdeki şeker oranı ise 12,5 polar olarak tespit edilmişti. Sonraki günlerde toplanan üründeki şeker oranındaki artış çiftçiye moral verdi” dedi.

Sonraki yıllarda da kazançlı sezonlar beklediklerini belirten Aktaş, çiftçilerin pancar ekim alanlarını genişlettiğine dikkat çekti. Yenişehir’de geçen yıl 4 bin 760 dönüm alana dikim yapıldığını hatırlatan Aktaş, “Bu sezon ise dikim yapılan alanlar 8 bin dönüme kadar genişledi. 2016 yılında yetiştirilen pancar bu yıl rekor düzeyde arttı. Artışın gelecek yıl da artarak sürmesini kesin gözüyle bakıyoruz” diye konuştu.

SÖKÜM MAKİNESİ

İŞLERİ KOLAYLAŞTIRDI

Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından bu yıl ilçeye gönderilen söküm makinesinin kullanılmaya başlanmasıyla hasat işlerinin kolaylaştığını anlatan Aktaş, “Hasatın son günlerine yaklaşıldı. Oysa ki, işçi çalıştırarak yapılan hasatlar yılbaşına değin sürüyordu. Söküm işleri bu yıl 1 ay erken bitecek” dedi.

Geçen yıl 4 bin 760 dönüme pancar dikildiğini anlatan Aktaş, bu yıl dikim yapılan alanların 8 bin dönüme yükseldiğini söyledi. Yenişehir’e bu sezon toplam 85 bin ton pancar elde edileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Aktaş, “Geçen yıl dönüme 10 ton pancar elde edilmişti. Bu yıl bazı tarlalardan dönüme 10 ton, bazılarından ise 15 tona kadar ürün alınabiliyor” diye konuştu.

Çiftçilerin sökümünü yaptıkları pancarları Bilecik yolu çıkışındaki Merkez kantarı’na ve Barcın Mahallesi’ndeki Barcın Kantarı’na teslim edildiğini belirten Aktaş, teslim edilen ürünün Susurluk Şeker Fabrikası’na taşındığını kaydetti. (www.yenisehirmemleket.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ