$ DOLAR → Alış: 34,49 / Satış: 34,63
€ EURO → Alış: 36,14 / Satış: 36,28

Futbolun ardından en fazla lisanslı sporcu satrançta

Futbolun ardından en fazla lisanslı sporcu satrançta
  • 26.02.2021

Son dönemlerde Netflix’de yayınlanan Queen’s Gambit dizisinin, pandemi döneminde çok daha ulaşılabilir satranç etkinliklerin düzenlenmesinin ve özellikle 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına girmesinin ardından günümüz Türkiye’sinde satranç, özellikle 7-18 yaş grubu için en popüler spor branşlarından biri olarak görülüyor.

Bir milyona yakın lisanslı satranç sporcusu

Son TUİK verilerine göre ülkemizde 990 bin lisanslı satranç sporcusu bulunuyor. Bu rakam satrancı futboldan sonra en yüksek ikinci lisanslı sporcusu olan branş yapıyor.

Geçtiğimiz yıl pandemi öncesinde Türkiye Satranç Federasyonu tarafından organize edilen “Küçükler–Yıldızlar Türkiye Satranç Şampiyonası”na iki bin altı yüz sporcu; veli ve antrenörlerle beraber ile toplam yaklaşık yedi bin kişi iştirak etti. Diğer bireysel sporlar, örneğin  eskrim,binicilik,yelken, boks vb içinde bu rakamlar uzak ara ile çok önde bulunuyor.

Pandemide Satranç

Türkiye Satranç Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru; “Diğer birçok spor branşının aksine, satranç sporunun pandemi sürecinde herhangi bir zorluk yaşamadığını söylemek mümkündür.” diye konuştu. Ferhat Kuru şöyle devam etti; “Öyle ki, online yaşama kolaylıkla uyum sağlayan satranç, online eğitimler, yarışmalar, bireysel ya da takım maçları ve online satranç siteleri ile geniş kitlelere yayıldı.

Bu kolay ulaşma ve kitlelerle muhatap olma durumu firmaların ve kurumların dikkatini çekince de sponsorlu, bol ödüllü yarışmaların, eğitimlerin, alternatiflerin sayısı da, kalitesi de arttı.”

TSF: Türkiye Satranç Federasyonu

Türkiye’de profesyonel yarışma ve şampiyonaları özerk bir federasyon olan “Türkiye Satranç Federasyonu (TSF)” organize ediyor. Organizasyonlar diğer bazı spor branşlarında olduğu gibi dönemsel/mevsimlik olarak yapılmıyor. Türkiye Satranç Federasyonunun organize ettiği -ilçe-il-bölge ve yurt genelinde takım ve bireysel- yarışmalar ve şampiyonalar yıl boyunca altı ayda bir ilan edilen bir takvim paralelinde devam ediyor.

Geride kalan Ocak ayı içinde Dijital Kamp organize eden TSF, tüm Türkiye’den toplam 2500’e yakın sporcu ile dokuz gün süren bir eğitim gerçekleştirdi. Türkiye Satranç Milli Takım Antrenörü Kuru; “İçinde şahsen görev de aldığım kamp boyunca farklı yörelerden, farklı kültürden ama aynı meraklı gözlere sahip çocuklarla ve gençlerle bir arada olmak gelecek adına çok umut verici oldu.” şeklinde konuştu.

“Türkiye Satranç Öğreniyor” projesi hayata geçiyor

Federasyonun yeni bir projesi 1 Mart 2021 itibariyle faaliyete başlıyor. “Türkiye Satranç Öğreniyor” isimli bu projede, on sekiz (18) yaş üstü katılımcılara yönelik, tamamen ücretsiz satranç eğitimleri verilecek.

Kuru;        “İçinde şahsen benim de bulunduğum bir grup milli takım antrenörünün katkı vereceği etkinlikte amaçlanan satranç sporcu ile çocukluk yaşlarında tanışma şansına ulaşamamış kişilere bu fırsatı tanımak olarak öngörülmüş durumda.” diyor.

Başvuruların halen toplanmakta olduğu projede Bursa grubu eğitimlerinde Ferhat Kuru yer alacak.

Birinci ve ikinci kademe eğitimler de yolda

Yine Mart ayı ile birlikte başlayacak bir başka etkinlik ise profesyonel satranç antrenörü eğitimleri. Öncelikle e-devlet üzerinden gerekli başvuruların tamamlanmasının ardından, gerekli şartları sağlayan her Türkiye vatandaşı federasyona başvurarak satranç antrenörü olma hakkına sahip.

Satranç antrenörü olmaya hak kazananlar satranç kulüplerinde ya da eğitim yuvalarında satranç eğitimleri vermeye, bu spora profesyonel anlamda destek olmaya ve gelir elde etmeye hak kazanabiliyorlar. Tirkiye Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru; “Güney İstanbul – Bursa – Yalova – İzmir bölge koordinatörü olarak görev alacağım bu eğitimlerde beş antrenör arkadaşımla birlikte tüm bilgi ve birikimlerimizi aday arkadaşlarla paylaşmaya gayret edeceğiz. Türk satrancı atakta.. Her yaş ve her seviye için organizasyonların, eğitimlerin, sunumların ve fırsatların sonu yok. Lütfen, siz de buyurun…” diyerek satranç sporuyla ilgilenenlere açık davette bulundu.

FERHAT KURU KİMDİR?

1978 İstanbul doğumludur.

İlk ve orta dereceli eğitimini İstanbul Beşiktaş’ta tamamladıktan sonra İşletme Lisansı ve Turizm Yüksek Lisansı yapmıştır.

Türkiye’de ve yurt dışında birçok profesyonel satranç eğitimleri almış, birçok uluslar arası satranç turnuvasında sporcu ve antrenör olarak görev almıştır. (Gürcistan – Rusya – Yunanistan – Karadağ – Almanya – Çek Cumhuriyeti – Slovakya vs)

Yetiştirdiği öğrencileriyle Altı (6) defa Avrupa Şampiyonluğu, Bir defa Dünya üçüncülüğü ve sayısız Türkiye Şampiyonluğu kazanmıştır.

Bursa’da kurulu olan Nida Satranç eğitim merkezinin sahibi ve baş antrenörüdür. Merkezde biri yabancı IM (UluslararasıUsta) seviyeli olmak üzere toplam altı antrenör ile on-line yada yüz yüze profesyonel sporcu, antrenör ve öğretmen satranç eğitimleri sunulmaktadır.

Sahip Olduğu Unvanlar

*FIDE (Dünya Satranç Federasyonu ) FI (Fide Instructor)(FI UnvanKazançTarih:i2010 –Yeri: Batum – Gürcistan)

*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Alt Yapı Milli Takım Satranç Antrenörü

*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Kulüpler Koordinasyon Kurulu Başkanı

*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Eğitimci Eğiticisi

Kişisel Sportif Başarılarından Bazıları

*Kulüpler Şampiyonası Birinci Masa Birincisi (Temmuz 2015)

*TSF Birinci Ordu Satranç Birincisi (Nisan 2006)

*TSK İkinci Kolordu Satranç Birincisi (Şubat 2006)

*Akdeniz Bölge Üçüncüsü (2005)

*Üniversiteler Arası Bireysel Satranç Birincisi (2003)

*Üniversite Birincisi Dört Defa (1999 – 2001 – 2003 – 2004)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ