$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

ŞEHİRLEŞME DOĞAL HAYATTAN UZAKLAŞTIRIYOR

ŞEHİRLEŞME DOĞAL HAYATTAN UZAKLAŞTIRIYOR
  • 04.10.2018

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde çeşitli programlar düzenleyerek hayvan haklarına ve doğal yaşamın önemine dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehirleşmenin ve betonlaşmanın hızla arttığı ortamda çocukların sık sık doğal yaşamla buluşturulması gerektiğini belirtti.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü ve Bursa Kent Konseyi tarafından 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde hayvan haklarına dikkat çekmek adına bir dizi etkinlik düzenlendi. Bursa Hayvanat Bahçesi’ndeki programlar, Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu’nun hazırladığı resim sergisiyle başladı. Açılışta konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehirler büyüdükçe ve betonlaşma arttıkça doğal hayattan uzaklaşıldığını söyledi. Bunun doğal hayatta yaşayan canlılar için tehdit unsuru olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, yaşadığımız canlılara sahip çıkmak ve farkındalık oluşturmak adına Kent Konseyi tarafından hazırlanan serginin önemli olduğunu ifade etti.

 

Kaplanlar beslendi

Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak ise 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün anlamına uygun çalışma hazırlayan ressamlara teşekkür etti. Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu Temsilcisi Ümran Topsakal da sergi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Aka, Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak ve gönüllüler tarafından kurdele kesimiyle sergi izlenime açıldı. Başkan Aktaş, sergiyi gezerek yapılan çalışmalar hakkında eser sahiplerinden bilgi aldı. 43 eserin yer aldığı sergi, 12 Ekim Cuma gününe kadar Bursa Hayvanat Bahçesi’nde ziyaret edilebilecek.

Serginin ardından Bursa Hayvanat Bahçesi’nin yeni sakinlerinden ‘Kırmızı Panda’ları ziyaret eden Başkan Aktaş, daha sonra minik öğrencilerle birlikte kaplanların beslenmesini izledi. Kaplanların ağaca tırmanarak eti kapmasını heyecanlı gözlerle izleyen minikler, o anları dikkatle izledi.

 

“Çocuklarımızı doğayla buluşturalım”

Programlar, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın koordinesinde Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan törenle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü münasebetiyle hazırlanan programlarla hayvanlara verilmesi gereken değerleri bir kez daha hatırladıklarını söyledi. Yaşam için gerekli olan her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Başkan Aktaş, yaşamın, bitkilerin ve hayvanların yaşadıkları yerlere ve içinde bulundukları ortamlara bağlı olduğunu ifade etti. Ancak doğal kaynaklara yönelik talebin sürekli artması üzerine bu çeşitliliğin tehdit altında olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050 senesinde 10 milyara ulaşmasının beklendiğini hatırlattı. Diğer canlıların sayısının ise giderek düştüğünün altını çizen Başkan Aktaş, “Şehirler arttıkça ve betonlaştıkça doğal ortamlar giderek azalıyor. Doğadaki canlıları da bu durum tehdit ediyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor. Hayatında koyun, tavuk görmemiş çocuklar var. Çocuklarımız hızlı şehirleşmeyle beraber doğal yaşamdan giderek uzaklaşıyor. Tüm anne ve babalar, çocukların bu tür ihtiyaçlarını Bursa Hayvanat Bahçesi’nde rahatlıkla giderebilir. Çocuklarımızı doğayla sık sık buluşturalım. Elleri ayakları toprağa değsin. Doğadaki canlılarla buluşsunlar. Mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu sebeple 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını bizlere hatırlatmalı” dedi.

 

“Her gün sahiplenmeliyiz”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanlara ve sokak hayvanlarına yönelik olarak çalışmalar yaptığını anlatan Başkan Aktaş, hayvanlara karşı duyarlılığın arttırılması amacıyla hayvan severler ve öğrencilerle birlikte 4 Ekim’de çeşitli programlar düzenlendiğini hatırlattı. Çocukların hayvan sevgisiyle büyümesinin kişisel gelişimlerine de katkı sunacağını dile getiren Başkan Aktaş, hayvan sevgisi olan insanın yardımsever, iyilikseverlik ve merhamet gibi duygulara sahip olduğunu ifade etti. Başkan Aktaş, “Artık havalar soğuyor. Sokak hayvanlarının beslenmeleri daha da zor olacak. Sokak hayvanlarının beslenebilmesi için çalışmalara belediyemiz ve gönüllüler tarafından devam edilecek. Hepimizin yapabilecekleri olduğuna inanıyorum. Yerel hayvan koruma görevlisi olmak için başvuran tüm vatandaşların başvuruları kabul edilerek, hayvan sağlığı ve beslenmesi hakkında bilgiler verilmiştir. Gönüllü hemşerilerimizin her zaman yanında ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Hayvan sevgisi sadece 4 Ekim’le kısıtlı kalmamalıdır. Yılın her günü hayvanları sahiplenmeliyiz. Her canlı bir sebep üzere yaratılmıştır. Dünya büyürken, şehirler gelişirken ve nüfus artarken doğal hayata ve diğer canlılara sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

 

Bursa Hayvanat Bahçesi Koordinatörü Erdem Saker ise insanın dünyaya koruma duygusuyla geldiğine ve hemen ardından sevgi duygusunun geliştiğine değindi. Hayvanat bahçelerinin bu iki duyguyu birleştiren bir ortam sunduğunun altını çizen Saker, Bursa Hayvanat Bahçesinde 120 türde 1200 hayvanın bulunduğunu hatırlattı. Özellikle okulların hayvanat bahçesine büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Saker, çocuklarla hayvanlar arasında iletişimin geliştiğini ve kalıcı bir sevginin oluştuğunu belirtti.

Konuşmaların ardından minik öğrenciler Başkan Alinur Aktaş’a çiçek takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programını başarıyla tamamlayan ‘Yerel Hayvanları Koruma Görevlilerine’ sertifikaları Başkan Aktaş tarafından verildi. Programın sonunda ise hayvan hakları evrensel beyannamesi bildirisi ile kuş, kedi ve köpek mamaları katılımcılara dağıtıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ