$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

ET YERKEN SU İÇMEYİN

ET YERKEN SU İÇMEYİN
  • 22.08.2018

Yenişehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kavak, yaklaşan Kurban Bayramı’nda vatandaşları et tüketimi konusunda uyardı. Kavak, doğru bilinen yanlışların birtakım sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Bayramlarda alınan proteinin enerjiye çevrilirken açığa çıkan ürenin böbreklerin yükünü arttırdığını ifade eden Dr. Kavak, bu yüzden günlük 2-2,5 lt sıvı tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Yemekte su tüketimini ise önermediklerini söyleyen Dr. Kavak, “Doğru bilinen yanlışların içinde yemekte su tüketimi geliyor. Yemekte su tüketimi sindirimi zorlaştırmaktadır. Su midenin asidik yapısını olumsuz etkiliyor ve sindirimi zorlaştırıyor. Su ancak sindirimi kolaylaştırmak için yemekten yarım saat, yemekten sonra da 1-1,5 saat sonra içilmelidir” dedi.

Et yerken, yanında ayran içilebileceğini ifade eden Dr. Kavak, “Gazlı ve şekerli içeceklerin de zaten içilmemesini tavsiye ediyoruz. Bu içecekler genel sağlık sorunları yaratabileceği ve şeker hastaları için sakıncalı olabileceği gibi etle tüketildiğinde hazımsızlık ve gaz problemlerine neden oluyor” diye konuştu.

Kurban seçiminden kesimine, etlerin saklanmasından tüketilmesine değin geçen süreçlerde uzman görüşlerinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Kavak, “Başta hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi doğru biçimde yapılmalıdır. Sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi gerekir. Toprağın içine derince gömülmesi en uygunudur” dedi.

Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme hissinin oluştuğunu vurgulayan Kavak, ağır ve aşırı yemek yenilmesi durumunda sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların görülebildiğine işaret etti. Kavak, ülke genelinde olduğu gibi ilçede de bayramlarda şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarından hastaneye başvuruların arttığını belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ