$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

YENİŞEHİR BUĞDAYI MERCEK ALTINDA

YENİŞEHİR BUĞDAYI MERCEK ALTINDA
  • 27.11.2017

Son yıllarda Yenişehir’de yetiştirilen buğdayların, tüccarlar tarafından kalitesiz oldukları gerekçesiyle düşük fiyattan alınması yetkilileri harekete geçirdi. Denetimli ekim amacıyla 3 köyde pilot uygulama başlatıldı ve gönüllü çiftçiler belirlendi.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Yenişehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışmasıyla, buğdaydaki gerçek kalite düzeyi ortaya çıkarılacak.

Konunun tüm yönleriyle ele alındığını belirten Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ilk aşamada Menteşe, Selimiye ve Kavaklı köylerinden 4 gönüllü çiftçinin belirlendiğini anlattı. Aranmaz, “Gönüllü çiftçilerimiz kendi tarlalarında, bizim vereceğimiz buğday tohumlarını kullanıp belirlediğimiz ilaç ve gübre çalışmasını gerçekleştirecekler. Önümüzdeki yıl haziran ayında başlayacak hasatta bu tarlalarla bölgelerdeki tarlalardan alınacak numuneler analize gönderilecek. Pilot bölgelerdeki ürünlerle, diğer bölgelerdeki ürünlerin analiz sonuçları karşılaştırılıp aralarında kalite farkı olup olmadığı tespit edilecek” dedi.

Yenişehir’de yetiştirilen buğdayların hasat döneminde İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarı ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne gönderildiğini ifade eden Aranmaz, “Geçen hazirandaki hasattan aldığımız bu numuneler süne zararlısının etkileri yönünden değerlendirilmiş, Yenişehir’in buğdayları Bursa’nın diğer ilçeleriyle aynı kalitede çıkmıştı” diye konuştu.

Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rıdvan Sağlık ise bu çalışmanın, buğday alımı yapan tüccarların öne sürdüğü gerekçelerin gerçeği ne denli yansıttığının ortaya çıkarmasının yanı sıra ürünün mevcut kalitesinin de artırılmasının yollarını açacağını söyledi. Sağlık, “Ekimden hasada değin tüm aşamalarda buğdaylar sıkı biçimde kontrol edilecek ve çiftçiler bu yönde bilinçlendirilecek” dedi.

Özellikle pas hastalığı ve süne zararlısıyla mücadele için ek önlemler alınacağını ifade eden Sağlık, “Çiftçilerimize, bu gibi hastalıklarla mücadele için doğru ve zamanında ilaçlamanın hangi koşullarda ve nasıl yapılması gerektiğini anlatacağız. Tarlalar, süne yoğunluğunu tespit etmek amacıyla sıkı biçimde denetlenirken, gece ve gündüz sıcaklık farklarından oluşan nem ve çiy yüzünden ortaya çıkan pas hastalığıyla etkin mücadele yolları gösterilecek” diye konuştu.

İlçeye tahıl analiz cihazı kazandırmayı da hedeflediklerinin altını çizen Sağlık, “Ürünün gluten, protein, nişasta ve enzim oranlarını belirleyeceğiz. Böylece ne denli kaliteli ürün yetiştirildiğini bilimsel olarak saptamış olacağız” dedi. (www.yenisehirmemleket.com)    

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ