$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

PANCAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

PANCAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
  • 29.10.2017

 

Yenişehirli pancar üreticileri, eylül ayında başladıkları söküm işlerini sürdürüyor. Pancardaki şeker oranını gösteren polar miktarında az da olsa düşüş görülürken, rekoltede ise sıkıntı yaşanmadığı bildirildi.

Şeker pancarı üreticileri, bu yıl istedikleri verimi aldıklarını belirtiler. Pancar eken çiftçilerin beklediği kazancı sağlamasının hava koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden yüksek seyretmesi nedeniyle üründeki şeker oranının azaldığını dile getirdi. Teslim edilen üründeki şeker oranında azalma görüldükçe, çiftçiye daha az ödeme yapıldığını vurgulayan Aktaş, ‘Geçen yıl Yenişehir’de yetiştirilen pancarların şeker oranı ortalama 13,1 polar olarak ölçülmüştü. Bu yıl bugüne değin teslimatı yapılan ürünlerdeki şeker oranı ise 12,5 polar olarak tespit edildi. Önümüzdeki günlerde sökülecek pancarlarda şeker miktarının artması bekleniyor. Çünkü havaların çok sıcak geçmesi durumunda şeker oranı düşüyor’ dedi.

YAKLAŞIK YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ

Geçen yıl 4 bin 760 dönüme pancar dikildiğini anlatan Sadi Aktaş, bu yıl dikim yapılan alanların 8 bin dönüme yükseldiğini söyledi. Yenişehir’e bu sezon toplam 85 bin ton pancar elde edileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Aktaş, ‘Geçen yıl dönüme 10 ton pancar elde edilmişti. Bu yıl bazı tarlalardan dönüme 10 ton, bazılarından ise 15 tona kadar ürün alınabiliyor’ diye konuştu.

Çiftçilerin sökümünü yaptıkları pancarları Bilecik yolu çıkışındaki Merkez Kantarı’na ve Barcın Mahallesi’ndeki Barcın Kantarı’na teslim edildiğini belirten Aktaş, “Eylülün ilk haftası teslimatlar yapılmaya başlandı. Teslimatı yapılan ilk ürünler göz önüne alınınca şekerpancarı ekicileri bu yıl da para kazanacak” dedi.

Yenişehir’de sökülmeye başlanan ve iki ayrı merkezde teslim edilen şekerpancarları, Susurluk Şeker Fabrikası’na taşınıyor. Pancar alım kampanyası aralık ayı başında sona erecek. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ