$ DOLAR → Alış: 32,38 / Satış: 32,51
€ EURO → Alış: 34,40 / Satış: 34,54

Çiftçinin yüzü yağmurla güldü

Çiftçinin yüzü  yağmurla güldü
  • 25.05.2017

 

İlkbahar aylarındaki bol yağmur yağışı, tarlalarda ekili ürünleri olan Yenişehirli çiftçileri sevindirdi. Sonbahar ve kış aylarında yağmur yağışının istediği ölçüde gerçekleşmemesi üzerine kara kara düşünen çiftçiler, ekili ürünlerde rekolte artışı bekliyor.

Yağışların son derece yararlı olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ovada yağmur sevinci yaşandığını anlattı. Sonbahar ve kış aylarında yeterli miktarda yağmur yağışı olmayınca, çiftçilerin endişeye kapıldığını vurgulayan Aktaş, “Ancak ilkbahar yağmurlarının yağışı bugüne kadar tam da istediğimiz miktarda ve sıklıkta gerçekleşti. Yağışların haziran ayı sonuna değin sürmesini diliyoruz” dedi.

Sulanabilen bölgelerde sulama maliyetlerinin azaldığına, sulanamayan bölgelerde ise yağmurun bereket getirdiğini söyleyen Aktaş, “Yağmur yağışının toprağa verdiği olumlu etkiyle, sulama sistemleri kullanarak yapılan sulama birbirini tutmaz. Çünkü, yağmurlarla doyan topraktan alınacak verim daha yüksek olur” diye konuştu.

REKOLTE ARTIŞI

BEKLENİYOR

Yağmurun arazilerde ekili olan ürünlerle meyvelere yararı olduğunu dile getiren Aktaş, bazı ürünlerde ciddi oranda verim ve rekolte artışı beklediklerinin altını çizdi. Buğday, çerezlik ve yağlık ayçiçeklerinde gözle görülür bir gelişim gözlendiğini ifade eden Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl kıraç bölgelerde 1 dönüm buğday tarlasından 200-250 kilo, ovadaysa 450-500 kilo rekolte elde etmiştik. Bu yıl kıraç bölgelerde 500 kilo, ovada 600 kiloya kadar rekolte bekliyoruz. Geçen yıl kıraç bölgelerde çerezlik ayçiçeği rekoltesi 100 kilonun altına kadar gerilemişti. Ovadaki arazilerden ise 200 kilo ürün alabilmiştik. Bu yıl ise kıraç bölgelerde 150 kilo, ovada ise 300 kilo verim bekliyoruz. Yağlık ayçiçeğinde de rekolte artışı umuyoruz. Geçen yıl kıraç bölgelerde 100 kilo, ovada ise 250 kilo ayçiçeği hasat etmiştik. Bu yıl kıraç bölgelerde 200 kilo, ovada ise 300 kilo yağlık ayçiçeği bekliyoruz.”

Aktaş, arazilerde ekili olan şekerpancarı, biber ve domateslerin de yağmur yağışlarından olumlu etkilendiğini söyledi. Bu ürünlerdeki verim artışının ilerleyen günlerde daha iyi anlaşılabileceğini vurgulayan Aktaş, yağmur REKOLTE ARTIŞI YENİŞEHİR (1)yağışının mevsim normallerinde seyrederek sürmesini beklediklerini kaydetti. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ