$ DOLAR → Alış: 32,49 / Satış: 32,62
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

Biber sezonuna umutlu başlangıç

Biber sezonuna umutlu başlangıç
  • 13.03.2017

Yenişehir’deki tarımsal faaliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturan biber çeşitleri için çiftçiler fide tohumlarını ekmeye başladılar. Fide tohumları hayvan gübresiyle karıştırılarak daha kaliteli fideler elde edilmesi amaçlanıyor.

Yenişehir’de yetiştirilen biber çeşitleri sarı, Demre, yağ, çarliston, kılsivri, sarısivri, yeşilsivri, jarapon, balık, üçburun, dolma, fındıkacısı ve Macar çeşitlerinden oluşuyor.

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde tohumları atılan fidelerin, mayıs ayında sökülerek tarlalara dikileceğini temmuzun ilk haftası ise ilk ürünlerin toplanmaya başlanacağını söyledi.  Aktaş, 2. el biber ürününün dikimine ise bezelye, fiğ, yulaf ve arpalardan boşalan tarlalarda, haziran ortalarında başlandığını ve eylül ayında hasada girişildiğini kaydetti.

Yoğun bir çalışma dönemine giren çiftçinin, yılın hemen hemen 7 ayı biber çeşitleri için ter döktüğünü vurgulayan Aktaş, her sezon olduğu gibi bu biber sezonuna da umutlu bir başlangıç yaptıklarını ifade etti. Aktaş, “1. el dikimler 10 bin dönüm, 2. el dikimlerse 20 bin dönüm alanda gerçekleştiriliyor. Bir sezonda toplam 90 bin tona yakın biber ürünü elde ediliyor” dedi.

Ürünün yurtiçi ve yurtdışında alıcı bulduğunu anlatan Aktaş, “Yenişehir Ovası’nda çiftçiden alınan biber çeşitleri, başta Almanya olmak üzere İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa ve İsviçre’ye ihracatçı firmalarca TIR’larla gönderiliyor. Ovada yerleşik tesisleri bulunan ihracatçı firmalar temmuz ayının ikinci haftasında başladığı alımları kasım ayının ikinci haftasına kadar sürdürüyor” diye konuştu. (www.yenisehirmemleket.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ