$ DOLAR → Alış: 32,44 / Satış: 32,57
€ EURO → Alış: 34,50 / Satış: 34,64

Yenişehir biberinde kalite arayışı

Yenişehir biberinde kalite arayışı
  • 28.09.2016

Büyükşehir Belediyesi’nin Yenişehir biberine pazar arayışı sürerken, ilçede de kaliteyi artırmaya yönelik girişimler yapılıyor. Çiftçiler, standart biber tohumları yerine daha yüksek kalite ve verim veren hibrit çeşitlere yönelmesi için bir tohum firması tarafından deneme ekimleri yapılıyor.

AK Parti İlçe Başkanı Ziraat Mühendisi Adnan Kamıl, merkezi Antalya’da bulunan bir tohum firmasının ilçede 200 dönüm alan üzerinde yaptığı deneme ekimlerinden olumlu sonuç alındığını belirtti. Standart tohumlarla 1 dönümden 5-6 ton ürün alınırken, hibrit tohumla 13 tona kadar ürün alınabildiğinin görüldüğünü söyleyen Kamıl, “Standart tohum kullanılan tarlalarda ürün iki kez toplandıktan sonra verim ve kalite giderek azalıyor. Hibrit tohum kullanılan tarlalarda ise 9 kez toplanmasına karşın üründe verim ve kalite kaybı görülmüyor” dedi.

Sezon başında ilçeye gelerek biber çeşitlerini başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderen ihracatçı firma yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Kamıl, yetkililerin Yenişehir çiftçisinin hibrit tohuma yönelmesini istediklerini kaydetti. Deneme ekimleri yapan tohum firmasının yanı sıra Yenişehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın çiftçinin bu yönde bilgilendirilmesi için çalışmalar yapacağını dile getiren Kamıl, “Çiftçimize konuyu tüm ayrıntılarıyla anlatacak ve onlardan hibrit tohum kullanmaya yönelmelerini isteyeceğiz. İsteyen çiftçilerimiz önümüzdeki sezon hibrit tohum kullanacak. Hibrit tohum kullanımının birkaç yıl içinde yaygınlaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Biber çeşitlerinde kalite ve verimin artmasının ihracatı da kolaylaştıracağını vurgulayan Kamıl, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe, geçtiğimiz günlerde TARIM AŞ yetkililerine Yenişehir biberine pazar bulunması talimatı vermişti. TARIM AŞ yetkilileri bu alanda çalışıyorlar. Bizler de ilçede biberin kalite ve verimini artırma girişimlerinden olumlu sonuç alırsak, ilçemizin önemli bir sorunu olan pazar sorununu da elbirliğiyle çözüme kavuşturmuş olacağız.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ